Menu

Reportatges

No saps amb qui estàs parlant...

Nita StraussTots els que escoltem música habitualment hem tingut referents, "ídols" si voleu, i com a conseqüència idealitzat en major o menor grau la seva figura. Forma part de l'encant. És com quan estàs bojament enamorat i no saps veure cap defecte en l'altra persona, tot és perfecte, a la justa mesura que creus ha de ser... i sempre serà igual, o almenys això creus. En el cas musical aquesta meravellosa bogeria es pot mantenir durant anys, de fet el pòster o les fotos dels discos romanen inalterables al pas del temps, potser només quan al cap de ves a saber quant veus un vídeo, una entrevista o pots assistir a un dels directes de l'artista en qüestió et pot caure la vena dels ulls al veure que... sorpresa!!!, per ells també passa el temps!!!

Per què dic tot això us preguntareu, senzillament per recordar el que és una obvietat. El temps passa per tothom de mateixa manera, per la gent del carrer o pel músic més famós del món mundial. I d'igual manera tenen les seves manies, virtuts i defectes. Anem a explicar algunes coses que m'han passat aquest 2017 fruit del tracte amb els dits músics o, el que potser és més important, el seu entorn i on es posen de manifest alguns defectes.

Quan un vol començar en el món de la música el més normal és que ningú et faci cas fora dels col·legues i que si fins i tot tens el propòsit de fer les coses bé, i ja sent agosarat total, dedicar-t'hi professionalment t'ho hauràs de fer tot. A més de tocar, que ja es suposa, buscar concerts, fer la promo del concert, cartelleria, buscar on enregistrar, si ho fas intentar fer promo de la gravació, buscar distribuïdor (lògicament l'hauràs d'autoeditar tal com estant els temps)... en fi, tot. Si tens la sort de començar a tenir repercussió i cert nom les coses es compliquen, segurament no pots estar per tot i comences a crear un entorn que treballen per tu o de tu. Contractes gent que et faci la promo, una agència que fa la contractació i entren en joc els mànagers que tant mal i bé han fet a parts iguals en aquest negoci. Fins a cert punt és normal i necessari però jo crec que fins arribar al punt que el músic en qüestió no té ni idea, per exemple, de les dates de la gira que ha de fer, quines entrevistes té aquell dia, on ha d'anar o fer demà... seguiria.

Llegeix més

Kalikenyo Rock 2017

Kalikenyo Rock 2017Finals dels anys 80, tot i ser millors temps que els actuals pel rock, el pop domina arreu i ocupa els gustos musicals de milions de persones a tot arreu del món. A tot arreu? No! una petita població de les Garrigues resisteix als cabells crepats i les melodies fàcils amb grenyes i samarretes negres.

Aquesta petita intro que de ben segur a més d'un us haurà recordat l'inici de les històries dels immortals còmics d'Astèrix podria ser perfectament aplicable a un petit poble de les comarques de Lleida que durant molts anys va ser conegut per l'afició dels seus joves a una música alternativa, el heavy metal. Les samarretes negres de bandes ara considerades clàssiques, llavors actuals i en la seva millor època, com Iron Maiden, Helloween, Metallica, Judas Priest, Accept o Anthrax eren la vestimenta més habituals amb grenyes de tot tipus que eren el disgust de molts pares de família. Als pubs de l'època, dos en el millor dels casos, la música habitual era el heavy metal en tots els seus estils, era la clientela habitual i s'hi projectaven concerts en aquelles enormes cintes VHS, Fins i tot es muntaven autocars per assistir a concerts. L'emissora de ràdio municipal tenir un espai dedicat a l'estil i fins i tot els més joves anaven amb vinils i cintes de K7 gravades de germans o amics.

Aquesta localitat existia, s'anomenava, i s'anomena, Juneda però les coses han canviat. Aquells joves han crescut i no dic que no els agradi ja el metall però com a mínim l'han deixat de banda deixant veure també en moltes ocasions qui s'apuntava al carro... malgrat tot potser no han canviat tantes coses per alguns irreductibles. Certament hi ha un nucli dur que has continuat veient en diferents cites en directe ja sigui properes o fins i tot a Barcelona. Seguidors de pedra picada que segueixen amb la seva passió musical, segurament estancada en els discos i bandes dels vuitanta sense donar oportunitat a moltes bandes actuals però segueix la flama viva.

Llegeix més

Prèvia Bang Your Head 2017

S'acosta una nova temporada de festivals i per anar fent boca el nostre company Victor M.Lera ens apropa el que donarà de sí un dels veterans d'Alemanya, Bang Your Head. El text ha estat escrit en castellà i no hem volgut tocar ni una coma per mantenir invariables el sentit de les seves paraules. Prepareu-vos!!!

Mayo, mes en el que los aficionados del Heavy Metal cambiamos la “piel”, para pasar de los festivales “indoor” a los “Open Air”. Tras las recientes visitas al Keep It True y al Pounding Metal Fest, comenzamos a pensar en escenarios grandes, inclemencias del tiempo, coincidencias de bandas y todo ese tipo de cosas que rondan tu cabeza cuando te planteas pasar un fin de semana al aire libre viendo conciertos. Como viene siendo habitual en los últimos años, la oferta es muy amplia y para todos los gustos: desde los festivales más grandes como Rock am Ring a los más pequeños como Headbangers Open Air, todos tienen su atractivo e identidad, pero sin duda hay uno, para un servidor, que conserva su esencia en su más puro estado desde los inicios, que se ha convertido en mi favorito y que el próximo mes de Julio visitaré por décima vez. Estoy hablando de Bang Your Head!!!, que como cada verano se celebra en la ciudad de Balingen, situada al suroeste de Alemania.

Quien me haya leído previamente conoce mi devoción por este festival, con infraestructura de los grandes, pero con una capacidad de público más limitada, lo que se transforma en comodidad y bienestar para los asistentes. Durante los días 13 al 15 de Julio (12 incluyendo el Warm Up Show) disfrutaremos de nuevo de todo lo que allí se cuece.

Llegeix més

Prèvia Rock Fest 2016

Cartell RockFestNo és fàcil. No és gens fàcil organitzar un festival musical. Tots els seguidors de la música cada cop que arriba el bon temps pensem en fer alguna escapada a qualsevol de les desenes d'esdeveniments musicals que tenen lloc no tant sols a casa nostra o l'estat si no arreu d'europa. Ho trobem d'allò més natural i quelcom que va lligat a les dates estivals. La gent que treballa aquests grans events ja porten pràcticament tot l'any treballant-hi, les disputes entre els promotors per fer-se amb la gira de l'estiu comencen tot just arriba el setembre i sempre es busca aquell gran nom que estarà de gira aquell gran i que té el poder de convocatòria que tots busquen per atraure el públic.

El que ens toca, evidentment, és parlar de les cites de la nostra escena i tots tenim noms al cap. Centrem-nos en allò més proper. Fa anys que principalment un dels principals promotors de l'estat si parlem de rock dur i metall busca consolidar una gran cita. S'han mogut els diferents intents per diferents parts de l'estat i finalment des de fa tres anys sembla que s'ha encertat. Rock Fest sembla que es quedarà amb nosaltres definitivament. Ens en congratulem ja que calia trobar un indret prou adient amb serveis pels assistents, quelcom que pot oferir una gran ciutat com Barcelona, l'atractiu de la costa i la gran tradició de festivals i directes de la capital catalana.

Aquest 2016 tot just serà la tercera edició i tot i el poc recorregut l'edició del 2015 va deixar tothom més que satisfet i amb ganes que aquesta sigui la bona, així ho sembla. Per si fos poc, tant el 2015 com el 2016 s'ha aconseguit un cartell que agrada al públic de l'estat que sempre acostuma a reclamar grans noms i tot i així no s'acostuma a aconseguir l'assistència de moltes cites europees que ni tant sols tenen aquests noms. Aquí ja entraríem en les raons, diverses, però per aquestes contrades encara es dóna més importància a que els caps siguin els típics Maiden, Metallica...etc que no el valor d'assistir per la pertinença a l'escena i participació en el que hauria de ser una celebració de la mateixa.

Anem al gra. Més aviat que tard tindrem a sobre l'edició d'aquest 2016 i segur que no cal repetir les bandes participants ja que tothom té ben presents els caps de cartell. Els sempre venerats Iron Maiden que centren les “baralles” dels promotors cada cop que treuen disc. Una de les bandes veteranes que més bona forma conserva i amb més dignitat es passeja pels escenaris. Ells sols són una de les raons per assistir i una de les bandes més venerades a l'estat.

Llegeix més

Prèvia Bang Your Head 2016

Bang Your Head 2016S'acosta l'estiu, i això vol dir per tot amant a al música en directe festivals. De tots els estils, per tots els gustos i en mil indrets. L'oferta, no ja tant sols pel que fa al heavy metal si no a tota mena d'estils, s'ha multiplicat d'una manera vertiginosa any rere any. L'escena del rock dur i metall no ha estat pas l'excepció. Des de les grans cites consolidades i referents a les que s'intenten obrir pas a les iniciatives de petits promotors, aventurers amb ganes de gresca o associacions d'amics que volen liar-la a la seva localitat. Tot i s'hi val i tot és benvingut.

Amb aquest reportatge volem iniciar tot una sèrie d'articles dedicats a algunes de les cites més destacades del panorama europeu per anar fent boca, donar a conèixer la seva història i el que ens ofereixen per l'edició del 2016. No seran tots, ni tant sols la majoria dels més enormes, són ja tants que des de la nostra posició humil resulta impossible de cobrir tot plegat, però si els que anem a assistir o que considerem rellevants per algun aspecte. El nostre company Victor M.Lera ens porta la seva visió del Bang Your Head per Simfonia Metàl·lica. Ha estat escrit en llengua castellana i no em volgut tocar ni una coma per no alterar el més mínim el sentit de les seves paraules.

"Si el cielo existe, se llama Bang Your Head!!!" Así de rotunda sonó la afirmación en una noche de cervezas y metal con un amigo también fanático de este festival alemán. Y es que cada uno tiene sus fetiches. Cada festival tiene sus peculiaridades, sus partes buenas y menos buenas, te llames Wacken Open Air, Rock Fest Barcelona o Headbangers Open Air, pero al final lo que te convence para ir son los gustos personales, y en ese sentido, en mi caso, Bang Your Head!!! gana por goleada, por lo que este verano lo visitaré por novena vez.

Llegeix més

Accés