Menu

Aviat, molt aviat...

Alexi LaihoPer si no en teníem prou amb la que està caient en tots sentits des del mes de març del 2020 sembla que el degoteig de defuncions dins de la nostra escena musical no para de donar males notícies. Cert és que en molts casos es tracta de persones amb una edat prou avançada, cosa que no és raó ni consola de cap manera, però com més gran és una persona és lògic pensar que les afectacions de salut poden ser més notòries i habituals i la teva hora també. Un altra cosa és quan tot just passes la quarantena.

I és que aquest 2021 s'ha obert amb una desaparició m'atreviria a dir que notable, Alexi Laiho, conegut per ser guitarrisa dels finesos Children of Bodom ha mort. Sembla que per raons de salut que no s'han donat a conèixer i el fatal desenllaç va tenir lloc la darrera setmana del 2020. Volem des d'aquí recordar la seva figura i contribució a l'escena del heavy metal europeu, que no és poca.

Va néixer un 8 d'abril de 1979, el seu primer aproximament a la música va ser als 7 anys amb el violí però als 11 es va iniciar amb la guitarra. El 1993 va formar amb el bateria Jaska Raatikainen Children of Bodom, en primer terme sota el nom de Inearthed. No és fins el 1997 que poden editar el seu primer treball... però quin treball!. Es tracta d'un d'aquells debuts brillants, sota una gran com Nuclear Blast, i que mostrava una banda que trencava barrejant les veus guturals death amb la melodia i alhora el virtuosisme però sense deixar de ser extrems. Una combinació perfecta per arribar a un gran públic. El disc va funcionar fins al punt que van començar a tocar a grans festivals europeus i els que els van veure en aquells primers anys en parlen meravelles.

L'any 1999 va ser prolífic discogràficament ja que es va editar el segon disc, Hatebreed, i un projecte a banda amb la que va acabar sent la seva dona fins el 2004 Kimberly Goss, Sinergy, amb qui van editar un brillant treball de heavy metal melòdic anomenat Beware the Heavens. El grup va tenir membres de talla vist amb perspectiva, a saber, Jesper Strömblad - lead guitar (1997–1999), Sharlee D'Angelo - baix (1997–1999), Ronny Milianowicz - bateria (1997–1999), Marco Hietala - baix, backing vocals (1999–2002), Tonmi Lillman - bateria (1999–2002; mort 2012), Kimberly "Kim" Goss - lead vocals, teclats (1997-2004), Alexi Laiho - lead guitar, backing vocals (1997-2004; died 2021), Roope Latvala - lead guitar (1999-2004), Janne Parviainen - bateria (2002-2004), Lauri Porra - baix (2002-2004).

El 2004 va donar forma a un projecte paral·lel anomenat Kylähullut però a més va aparèixer a revistes com Young Guitar Magazine en portada o Guitar World al costat de grans mestres de la guitarra com Steve Vai o Zack Wylde. Com a sobrenom se l'acostumava a conèixer com a "Wildchild" que venia de la coneguda cançó dels Wasp Wild Child. Precisament com a guitarrista va ser endorser de ESP tenint un model signature.

Children of Bodom no van deixar d'editar discos periòdicament, girant i ocupant posicions destacades en grans festivals. Sempre ben acceptats normalment. El segon Hatebreeder va confirmar l'impacte del primer on ja es va poder veure el primer clip del tema Downfall i un disc en directe, Tokyo Warhearts.

El tercer Follow The Reaper va ser el primer amb el que van decidir treballar amb Peter Tätgren als Abyss Studios. Everytime I die va ser el tema destacat. El següent disc Hate Crew Deathroll va fer que es poguessin embarcar en la seva primera gira mundial tenint força sold-outs i consolidant la banda als EEUU tot i que en aquest període van patir la sortida de Kuoppala enmig de la gira no acabant en massa bon terme. Roope Latvala va assumir el rol de guitarra de manera temporal. El següent treball, Are You Dead Yet? va veure també en la següent gira la publicació del seu primer dvd Chaos Ridden Years.

El sisè treball Blooddrunk va fer que giressin al Gigantour amb bandes com Megadeth, In Flames, Job for a Cowboy i High on Fire. Amb aquest treball fins i tot van arribar a tocar en posicions privilegiades al Wacken 2008 i el seu primer concert a Auckland, Nova Zelanda. El grup també va ser donat a fer discos poc esperats com un disc de versions anomenat Skeletons in the Closet on es versionaven bandes esperables i altres no tant... a saber, Suicidal Tendencies, Britney Spears, Alice Cooper, Iron Maiden, Slayer, Andrew WK, Billy Idol i Scorpions van ser passats per l'estil dels finesos.

Relentless Reckless Forever va ser el següent treball tot i que va venir precedit per una gira amb Black Label Society i seguit d'una gira amb Ensiferum, Machinae Supremacy i Amon Amarth. A més també van participar en el joc per PlayStation 3 Guitar Hero: Warriors of Rock. Els següents van ser Halo of Blood i I Worship Chaos on en ambdós la fórmula semblava esgotada i es notava cert cansament en la banda i entre els seus membres, extrem que semblava que volguessin desmentir amb un brutal disc el 2019, Hexed, que passarà a ser el darrer del grup. L'u de novembre de 2019 el grup va anunciar que farien un darrer concert amb la formació per tots coneguda a Helsinki per després separar-se.

El que menys satisfet va quedar amb la voluntat de la majoria de membres per desfer el grup va ser el mateix Alexi que ja en el 2020 va decidir seguir amb Freyberg en un nou projecte anomenat Bodom After Midnight amb el baixista Mitja Toivonen (ex-Santa Cruz), el bateria Waltteri Väyrynen (Paradise Lost) i el teclista de gira Lauri Salomaa. Si van adoptar aquest nom va ser perquè els antics companys de grup de Laiho tenien els drets per la utilització del nom de la banda que el va donar a conèixer. La seva intenció va ser continuar tocant temes que esperarien els fans dels Children (com habitualment se'ls anomenava) i no se n'amagava. Una prova n'és el concert que van oferir i que teniu a continuació. Amb Alexi se'n va un dels referent d'una generació jove i que d'alguna manera encara va poder viure la indústria i la pujada d'una banda com als vells temps, quan internet encara no era el que és ara ni les xarxes i l'streaming condicionaven tot. Amb tot just 41 anys de bon segur que encara tenia molt per oferir. Se'ns dubte una gran pèrdua. Descansi en pau.

Accés

Has oblidat la contrasenya? / Has oblidat el nom d'usuari?