Menu

Mikael Stanne (Dark Tranquility) : Mai havíem passat tant temps a l'estudi

Dark TranquilityTota la situació actual no ha tret pas les ganes a les bandes i als músics de continuar cultivant el seu art. Al contrari sembla que tots estiguin tancats fent nova música però encara no és ara quan veurem el gruix de tot aquest material editat. Els plans de llançament dels segells són a llarg termini i encara avui estem veient com s'edita material gravat tot just abans o iniciant la pandèmia.

Poques vegades es pot parlar de referents i Dark Tranquility ho són. La seva visió agressiva i melòdica alhora del death metal han creat escola i han forjat un so que els identifica plenament i que han sabut cultivar. L'escena escandinava té un nom en ells que mereix respecte. L'edició del seu treball, Moment, és una gran excusa per parlar amb el sempre afable i disposat vocalista Mikael Stanne. Més encara quan en els darrers temps han incorporat dos nous guitarres com Christopher Amott (ex-Arch Enemy, ex-Armageddon) i Johan Reinholdz (Andromeda, Nonexist) deixant enrere la llarga i productiva era del membre fundador Niklas Sundin.

Al final del text podreu trobar la versió en àudio que es va emetre al nostre programa de ràdio i la versió original en anglès amb el vídeo de la conversa.

Contactem via Skype amb Mikael que ben disposat i assegut a casa seva per totes les entrevistes que està fent promocionant el nou treball Moment, es continua mostrant com un gran conversador sense defugir cap qüestió. Comencem amb una batalleta...

Simfonia Metàl·lica (SM) - Mikael, no puc estar-me d'ensenyar-te una foto on se'ns veu ben eufòrics plegats al backstage de Wacken crec que en una de les edicions entre 2000 i 2004. Recordo que vau tocar al migdia enmig d'un insistent plujat i vau fer un gran show. Mai més ben dit, quan ha plogut des de llavors

Mikael Stanne (MS) - Woooooow, ostras que jove!!!!! Jajajaja Ostia com passa el temps. On dius que és? Wacken?

SM - Al backstage de Wacken sí

MS - Llavors segur que és en l'edició del 2000, n'estic segur, com a molt el 2001 ja que vam tardar 10 anys a tornar-hi. Guau, el backstage de Wacken... allò és sorprenent...

SM - Suposo que estàs cansat que et preguntin aquests dies sobre la situació de la Covid a Suècia però la gestió que se n'ha fet allà de tot plegat ha estat prou singular i està afectant tant a la música que...

MS - És farragós però és impossible no pensar-hi i imagina't que aquests dies des de casa estic parlant cada mitja hora amb gent de tot el món i tots estant en una situació molt diferent els uns dels altres. Fa mitja hora parlava amb algú de Canadà que estant confinats totalment, també a Irlanda i llavors amb algú d'aquí a Suècia i quasi que quedem per anar a fer una birra. Llavors parlo amb algú d'Espanya o França i també estant patint una experiència diferent...

SM - Quin món més boig ens ha tocat viure aquest any...

MS - I tant! I per mi crec que a Suècia ha estat el lloc més fàcil i amable per estar. Fins i tot ens fa sentir una mica culpables...

SM - No crec que us n'hagueu de sentir perquè, és un país d'admirar en molts aspectes jo crec...

MS - No ho sé... part potser és casual però també per com funcionen les coses aquí a Suècia. Aquí la gent viu molt a la seva i aïllada. És el país del món on viuen més persones pel seu compte de manera independent i això ajuda en això del virus.

SM - Certament els governants tenen un altra visió. Encara recordo en aquella conversa a Wacken com explicaves que el govern suec ajudava directament els creadors i les bandes de música, fins i tot de metal!!, amb suport econòmic. Això era inimaginable, i és encara, per nosaltres. Que es tingui tant en compte la cultura i l'escena del metal.

MS - Sí, això és un gran què. Passa el mateix a Finlàndia i Noruega, no ho tinc clar a Dinamarca però probablement sigui el mateix. Per suposat que quan ets una banda jove i estàs començant necessites tenir un lloc on assajar, pagar el lloguer com tothom, l'equipament pel grup i demés i és fàcil accedir a totes aquestes ajudes fins que et pots establir pel teu compte. Tothom que vulgui i pot optar i crec que aquesta és la diferència.

SM - Sigui com sigui som aquí per parlar del nou disc, Moment...

MS - Sí!! Tenim un nou disc...

SM - Segurament aquests dies t'ho han comentat però han passat quatre anys des de el vostre anterior llançament. És el període més llarg en la vostra història sense editar res.

MS - La principal raó és que hem estat girant més que mai en el passat per un disc. Han estat tres anys girant constantment fins que va arribar un punt que ens vam voler centrar en un nou disc i això va ser a principis del passat any. Vam començar a escriure algunes cançons i va sorgir de fer un altra gira, uns quants festivals i ho va retardar tot ja que es suposava que havia de sortir ja l'any passat. Al final vam decidir començar a gravar a inicis d'aquest any amb la intenció que sortís a l'estiu i llavors es van cancel·lar tots els festivals cosa que ens va donar més temps per estar a l'estudi. La gira americana hauria d'haver estat després de l'estiu, no es va fer i encara ens va donar possibilitat d'estar més a l'estudi. Així que bàsicament ha estat per com han anat sorgint les gires. De fet, va ser xocant com va funcionar tot amb els nous membres, la energia que teníem i el bé que ens sentíem girant. Senzillament vam deixar que s'anessin succeint els concerts i les gires perquè ens ho vam passar genial.

SM - Però això tampoc és nou ja que heu acostumat a girar bastant amb cada disc.

MS - Oh sí però aquest cop ha estat una mica més llarg i això és perquè actualment girar s'ha convertit en més important financerament i ens han sorgit noves i bones oportunitats. La organització també ha estat millor i podem tenir control sobre què volem fer i no només fer gires com a banda de suport. Al final han estat bons moments i experiències que hem volgut tenir. A més després de girar necessites un temps per recarregar-te i posar-te amb un nou disc perquè girar és cansat i centrar-se en material nou sempre requereix un plus de concentració.

SM - He vist els vídeos sobre les sessions de gravació que heu anat penjant i vosaltres mateixos feu esment al temps extra que hi heu dedicat, en bona part pel tema del virus però també al disposar d'un estudi que pràcticament es pot dir que és vostre.

MS - Sí, és així. Hi hem passat més de mig any i has de tenir en compte que aquests vídeos són de la primera part de les gravacions quan el covid encara no havia aparegut en escena o almenys no en sabíem res encara. És l'estudi d'en Martin i hi passem tant de temps com volem. Sentíem que necessitàvem aquest temps a l'estudi per fer-ho bé, sonant a Dark Tranquility però que fos nou i aportés elements no vistos, diferents, a més de capturar la bona feina de Johan i Anders com a novetat. Estar segurs que tot és allà i res se'ns passa per alt. Ens vam posar força pressió a sobre i això feia que féssim les coses varies vegades i repetíssim les vegades que calgués fins que ho teníem el punt exacte. Per suposat que és perillós estar en un estudi sense cap mena de limitació de temps però crec que teníem... potser no un pla però si una visió de com volíem sonar i com arribar-hi. Això necessita temps i a més en Martin ha crescut molt com a productor, fins i tot en aquest disc, i això ens ha fet créixer a nosaltres mateixos i fer-nos càrrec de tot plegat molt més per dir-ho d'alguna manera.

Dark TranqulitySM - A més he trobat interessant que expliqueu detalls tècnics de les gravacions sobre els sintetitzadors, guitarres, baix, microfonia utilitzada... etc ja que avui dia molta gent grava a casa i els aparells disponibles són prou assequibles i donen força bona qualitat.

MS - A mí també m'agraden tots aquests aspectes. Jo mateix he fet més coses d'aquestes a casa senzillament perquè puc i és possible, pots gravar a casa i mesclar s'ha tornat més fàcil. Molta gent ho està fent i avui dia pots gravar tot un disc a la sala d'estar de casa teva si vols amb el micròfon correcte i una bona interface. El mateix amb les guitarres i demés, l'únic que necessites és una sala adient per les bateries però la resta avui dia ho pots fer a casa. No ho volem fer així per això, volem anar a un estudi, una bona sala per la bateria, cuidar l'acústica i tot l'equipament que hi ha. Provar i usar els meus micros favorits per molt cars que siguin, senzillament són allà i ho podem fer, no haver de demanar permís si podem utilitzar algun equip durant dues setmanes.

SM - Crec que això va molt amb la gent del metall perquè ens agrada comprar un mateix disc diversos cops perquè s'ha remasteritzat, parlar d'aquests aspectes, com aconseguir el so desitjat... Som una mica frikis de tot això en bona part

MS - Per suposat!! Això em recorda el que estava parlant fa una estona en un altra entrevista com les bandes busquen d'alguna manera "estar joves per sempre", ser un adolescent per sempre i no tenir responsabilitat en cap sentit. Comprar les "joguines" que ens vingui de gust perquè al final són aparells que ens poden fer falta però també joguines per experimentar i buscar quelcom nou. Igual no ho utilitzes del tot correctament o prou sovint però sentir que ho tens, aprendre i buscar coses noves m'encanta.

SM - Abans dèiem sobre aquest temps extra que heu passat a l'estudi, en què creus que es veu reflectit això en el disc?

MS - Mmmmm, definitivament la feina de guitarres, amb les veus hem tingut molt més temps per experimentar durant el procés de composició i no com en anteriors ocasions que escrivíem les lletres i pam, a gravar directe. Hem pogut refer coses, canviar-les i provar-ne de noves. En Johan ha treballat molt en les guitarres fent-se molt partícip del procés i com ha acabat fent-se el puzzle. També els arranjaments s'hi han vist beneficiats i com s'ha produït tot plegat. Normalment gravem el que hem escrit tal qual i ara tot canviava d'un dia a un altre amb el temps que hem tingut cosa que ha estat bona perquè ho necessitàvem.

SM - Ara ho esmentaves d'alguna manera però quina ha estat la rellevància d'Anders, Johan i Chris ja que per entendre'ns podríem dir que són "els nous"?

MS - Johan li agrada tenir-ho tot sota control i vol ser part de tot. Re-escrivia, i rectificava tot el que creia que no estava bé de rítmiques o qualsevol altra cosa. Ens ha portat una nova visió, aire fresc, com veure i pensar de diferent manera tot plegat i algunes idees fresques i molt bones. Això va ser genial. Va escriure algunes cançons del disc i han acabat sent algunes de les cançons que més poden ser considerades com a l'estil més clàssic de Dark Tranquility. En Chris ens ha aportat uns solos i parts melòdiques que potenciaven molt els temes interpretant perfectament l'emoció de cada peça. Se'l veia gaudir seient a l'estudi i sent part de tot plegat i tenint cura de cada part que creia podia millorar. Increïble la veritat i m'encanta el plus i la diferència que li ha donat.

SM - Escoltar música sempre és una cosa molt personal pel significat que li dones i com et fa sentir, així ho penso, i per mi em transmet vibracions de discos com Haven i ara que ho deies especialment en els solos i la melodia que hi dona l'essència que tenien en aquest sentit treballs d'Arch Enemy. Com ho veus?

MS - No ho sé la veritat. Alguna cosa hi ha de tot plegat, això segur. Les nostres cançons estant molt basades en la melodia, des d'aquí neix i tot i llavors el ritme hi apareix. Alguns cops fins i tot sobrepassa la melodia però amb els solos s'ha accentuat més aquesta part en aquest disc donant un pas endavant. Hem trobat alguna cosa més. Això és el genial d'en Johan i en Chris. I sí!, potser que hi ha ecos de Haven i tampoc no m'estranya el que em dius d'Arch Enemy, no és cap sorpresa, tothom es pot imaginar el perquè...

SM - Definitivament és curiós com canvia la meitat de la banda i el so Dark Tranquility és intacte. Molts cops canviar un sol membre és un petit trauma... doncs imagina't la meitat de la banda!!!

MS - Sens dubte, i això és quelcom del que n'hem hagut de tenir cura, mirar de mantenir-ho. Anders és molt tradicional en la manera que escriu i el que li agrada com també en Martin. Tenir això conjuntament amb els nous membres ha retingut el que som però expandint-ho una mica sense allunyar-nos tant com es podria pensar. Mantenir tot allò que hem construït i funciona durant tots aquests anys. Es tracta ara de divertir-nos més que mai i fer i experimentar amb tot allò que mai ens hem atrevit o intentat, aquesta és una cosa però tampoc estrictament necessari. Senzillament mirar d'expandir límits si creiem que cal, però fer-ho de manera millor i diferent.

SM - Estic segur que molts fans pensaran que no tenir un membre fundador i de la importància de Niklas Sundin pot acabar sent d'alguna manera negatiu però aquest disc demostra crec que podeu seguir endavant sense cap temor.

MS - Estic satisfet amb això! i precisament és el que esperem. No volem que res es perdi, al contrari, afegir elements a la nostra música. Tenim clar la manera de fer i com pensa en Niklas així com en Martin i Anders saben com funcionava tot plegat i durant molt de temps havia de ser qui tocava i conduïa d'alguna manera això. Així que no té perquè sonar ara a ell o com ho feia abans tot i que suposo que en el subconscient queda alguna cosa.

SM - Però en Niklas sí que ha fet la portada i l'art del disc oi?

MS - Sí, i tant! Continua tant involucrat com sempre menys en la part compositiva i tocar la guitarra.

SM - Si parlem de la producció, gravació i tot plegat en Martin i Jens han fet de nou una gran feina i la veritat, per mi, la banda sona sorprenent.

MS - Crec que és a nivell sonor el nostre millor treball, m'encanta com ha quedat. Diria que tot és més orgànic perquè quan ja saps com va una mica acaba sent relativament fàcil anar a l'estudi, gravar i fer que tot soni perfecte i quasi clínic. Està bé, i sona això, perfecte, però perds bona part del sentiment i la vibració. Podem assegurar-nos de tenir els millors previs, amplificadors, micròfons, una sala de bateria fantàstica o una gran consola amb la que gravar però al final no és només això. Es tracta d'aconseguir bon material amb el que Jens pugui treballar no només des del punt de vista tècnic. Això passa per ser més laxe alhora potser de seguir certes regles establertes i gravar de manera diferent perdent més temps experimentant i no seguint fil per randa el que demana el món digital i el molt que ofereix. Crec que ho hem aconseguit. En Martin ha utilitzat un munt de sintetitzadors analògics aconseguint un so més orgànic i diria que li ha agrada a Jens que ha fet que treballés més a gust en la mescla per destacar allò que crèiem important i fer aquest terme real i no només un disc on soni tot perfecte com a màquines, tot a la teva cara, ben passat perquè és el que tothom està fent.

SM - Amb això que deies d'en Martin recordo els vídeos de la gravació on mostrava tots els sintetitzadors... mare meva, tenia on escollir!

MS - Sí, sí, sí!! Magnífics. M'encanta com treballa.

SM - Deixa'm esmentar algunes de les meves preferides del disc com Identical To None que la veritat t'he de dir que hem recorda més o menys a la meitat del tema Skydancer connectant d'alguna manera amb el material ràpid dels primers anys.

MS - Wow!! Guau! Doncs genial... però no ha estat pas intencional però passa. No som pas sentimentals ni nostàlgics del material que hem fet anys enrere però sempre hi ha una manera que passi. És divertit perquè Johan coneix totes les nostres cançons, millor que nosaltres a vegades, i a l'estudi deia: "ei aquesta s'assembla a tal cançó", i nosaltres li dèiem: "quina cançó?" Del primer disc... doncs ja quasi ni recordava que existia però forma part de tot és clar.

SM - Un altra de les meves preferides és Phantom Days però no és fàcil decidir-se he de dir...

MS - Això està bé. Així és com hauria de ser.

SM - Una qüestió que darrerament estic fent a tots els músics amb els que parlo en el context actual. Creus que són uns bons temps per treure nou treball en aquestes circumstàncies sense poder girar sent un dels ingressos més importants d'una banda? Què en penses?

MS - Per suposat que és motiu de discussió. Hauríem d'esperar potser que es pogués girar? Al final enmig de tanta incertesa al final el que volem és que el disc surti. No volem tenir-lo acabat i esperar amb tot fet sense saber quan, és frustrant. Però també com a fan de la música no m'agrada que els meus discos siguin relegats fins ves a saber quan, i com a fan vull poder escoltar la música de la meva banda preferida quan estigui a punt. Som conscients del que està passant i que no podem girar i tot el que vol dir amb un disc nou sota el braç, tocant les cançons en gira, amb la gent comprant el disc al lloc del concert tot això. Vull dir que és super important però no hi podem fer res, només coses com els concerts en streaming i el buit ja que no se sap què ha de passar. És estrany...

SM - Molts cops són els segells qui posen dates molt llunyanes de sortida també i les bandes i tenen poc a dir en els plans de sortida de discos dels segells

MS - Sempre hem estat en contacte per parlar-ne i veure quin pot ser el millor moment perquè n'hi ha molts altres del mateix segell però mai ens han suggerit tocar-ho quan està decidit. Sigui com sigui havia de sortir tot i com estem i almenys la gent té la música amb força anticipació abans que puguem sortir de gira en un futur i escoltar-les en un concert.

SM - En un primer moment no es tenia en compte però ara sembla que moltes bandes i artistes s'estant apuntant de manera seriosa a fer streamings i demés. Vosaltres mateixos ho heu fet.

MS - Tothom necessita fer alguns diners i els streamings pot ser una opció si ho fas bé. Ens ho vam plantejar molt perquè és com a molt estrany fins que vam decidir veure què es pot fer i en quines condicions i així fer-ho en les millors condicions possibles. El plantejament va ser com si fos el primer concert de la gira amb tota la producció i tocant tot el disc en un lloc molt bonic on normalment no podríem tocar. La nostra crew va poder treballar a qui no havíem vist en un any. Al final es tractar de comunicar-se amb la gent tot i que això és el que és, el millor que podem fer ara per ara. Esperem que si aquest és el primer show del Moment tour que n'hi haurà un segon aviat.

SM - No tenim temps per més, si vols dir alguna cosa a tots els fans catalans?

MS - Clar, només que intentem treure'n el millor de tot això i doneu suport a les bandes que us agraden, compreu discos, streamings, samarretes... Això és el que les bandes necessiten per superar això. Sempre ha estat genial es suport des d'Espanya i esperem que passi tot aviat, tinguem vacuna i ens sentim segurs per anar a tot arreu de nou i veure'ns, cridar i prendre alguna cosa.

SM - Tant de bo Mikael, tant de bo...

 

 

Accés

Has oblidat la contrasenya? / Has oblidat el nom d'usuari?