Menu

Notícies innecessàries

 Foto de Flo Dahm de PexelsFa poc més d'un any publicàvem un article sobre la pràctica habitual i estesa en totes les webs especialitzades de la nostra escena musical del rock dur i metal que tenen secció de notícies per omplir dita secció repicar i funcionar com a mers traductors del contingut aparegut en webs anglosaxones de referència d'aquest contingut. Bàsicament la font d'on es treu tot es redueix a una, Blabbermouth. Posàvem com a exemple informacions aparegudes a la web americana referenciant el dia i captures de com al cap d'un o dos dies apareixien als mitjans estatals. Fèiem esment al fet que tot just algunes començaven a citar les fonts d'on sortia tot plegat, cosa que té clara Blabbermouth ja que normalment el que fa és fer-se ressò d'entrevistes i continguts d'arreu del món, fins i tot nosaltres i hem aparegut en motiu d'una entrevista que vam fer a Wolf Hoffman d'Accept, sempre citant les fonts i crèdits corresponents. Podeu consultar encara el nostre article fent click aquí.

El fet és que una de les seccions més recurrent i habitual de qualsevol web musical és la de notícies. Notícies sobre gravacions, sortides al mercat de discos, dates de concerts, declaracions de músics, entrevistes... etc. El terme notícia quan parlem de periodisme musical queda desvirtuat ja que una notícia com a tal es pot definir com un fet novedós i/o desconegut que es dona a conèixer gràcies a la investigació o interès d'un periodista per treballar un tema, consultar diferents fonts, contrastar-les i finalment elaborar aquesta notícia. En el món musical poc es dona tot això. I és per aquesta raó que porta a pensar, és necessària una secció de notícies avui dia tal com està el panorama comunicatiu i amb les xarxes socials per una web o espai musical? Sincerament crec que no.

Com, per exemple, podries intentar investigar o estar pendent que un grup estigui fent nou material o entri a gravar per un nou treball? Si es tracta d'una banda petita no té interès, una de les habituals que gira de manera internacional ja comença a ser complicat entrar al seu entorn i si parlem ja d'alguna gran el secretisme és total. Són les mateixes bandes i discogràfiques que publiquen continguts sobre les seves activitats, i les webs i mitjans que els interessa o repiquen. Però si ets seguidor del grup no et cal, perquè ja ho hauran esbombat als quatre vents a les seves xarxes fent el mateix la discogràfica.

L'únic valor que es pot aportar és funcionar com a recull de les noves que vagin apareixent ja sigui de bandes, segells etc i tenir-ho en un mateix lloc perquè la persona que ho consulti ho tingui una mica més fàcil. Però tret d'això no té molt sentit. Avui dia amb les xarxes socials i internet en sí mateix i la fragmentació que produeix això de la informació tothom consulta i està pendent d'allò que li interessa. Et subscrius i prestes atenció als grups en les xarxes que parlen del que t'interessa, als canals de Youtube que ofereixen el que t'agrada i com que hi ha tanta i tanta oferta no resulta complicat ni trobar-la ni tenir molt entre què escollir. Com deia, les bandes, i especialment els segells, fan la funció d'agència de premsa en molts casos i no paren de generar informacions per fer bullir l'olla ja que s'ha de tenir alguna cosa per oferir en el món que vivim avui dia a les xarxes. No es pot tenir ni un dia el mur parat.

Quin sentit té que t'arribi, com moltes vegades ens ha passat a Simfonia Metàl·lica, un correu electrònic amb una informació d'una sortida d'un disc o anunci d'una gira i al minut de rebre el correu entres a xarxes i la mateixa discogràfica i banda ho ha publicat als quatre vents. Ja està difós i en plataformes i canals segurament amb més potencial que qualsevol web. Quin valor podem aportar els que intentem fer continguts de tot això a la informació que se'ns envia i ja ha estat difosa? L'únic que pots fer és mirar d'aprofundir a partir d'allò amb una entrevista amb el grup per exemple. Repicar l'enviat em sembla una pèrdua de temps.

És per tot això que, tot i l'interès que encara semblen tenir, crec bastant inútil dedicar esforços i continguts a mantenir una secció de notícies que mai tindrà la capacitat d'estar al dia, sempre algun actor del negoci ja ho haurà publicat abans que tú. Segurament a l'estat Espanyol la barrera de la llengua i l'encara força desconeixement de l'anglès fa que siguin encara seguides puguin tenir cert sentit. Des d'aquest punt de vista potser sí però fer de mer traductor..., prefereixo intentar oferir algun contingut que aporti un plus propi.

Accés

Has oblidat la contrasenya? / Has oblidat el nom d'usuari?