Menu

Sobre virus...

CoronavirusAjornat, suspès, aturat... Aquestes són les paraules més repetides aquests dies al sector de l'oci i els concerts en directe. I només en això, la vida sencera s'ha paralitzat. No queda una persona en la nostra boja societat que no hagi sentit parlar fins la sacietat sobre el covid-19, havent estat capaç aquest microorganisme de demostrar que res de les nostres banals preocupacions i dèries tenen tanta rellevància com creiem. El sol continua sortint cada dia només amb la diferència que no podem desenvolupar les nostres irrellevants activitats.

Per irrellevant el cervell de molts que davant el panorama que vivim se'ls acut anar a la segona residència, ja sigui a la platja o muntanya, sentint uns arguments que poc menys es mereixen cadena perpètua. Certament a les grans capitals n'hi ha molts que han perdut el coneixement.

Però anem al que ens ha d'ocupar en aquest humil racó de l'espai virtual. L'impacte de tot el que està passant en el sector de la música que està sent brutal, com a mínim en el futur més immediat i veurem si la repleta agenda de cada any a partir de maig en queda afectada. Queda clar que en les dues properes setmanes serà impossible assistir a qualsevol mena de concert en directe. És més, el bon fer ho aconsella. Si en un primer moment semblava que les cites petites se'n salvarien al final, i crec amb bon criteri, els promotors i sales d'aquests concerts petits han vist clar que fer-ho en les condicions que es donaven d'un aforament tant reduït no tenia sentit ni cap mena de rendibilitat. És més, veurem qui és l'atrevit que un cop passats aquests 15 dies té els pebrots de programar res o arriscar-se a agafar carretera sense saber si en qualsevol moment es torna a aturar tot, i el fet que tot funcionarà a mig gas segurament encara és més perjudicial.

Tot plegat no deixa de ser una nova garrotada per un sector, el musical, que ha bolcat tots els seus esforços i oferta en els directes. No hi ha res més rendible actualment en la indústria musical que els concerts. Tot el que l'envolta és una excusa per arribar a aquest moment. És lògic doncs pensar que les conseqüències per promotors, músics, tècnics, tour managers, agències de contractació, sales, transports, catering, segells, etc. són imprevisibles i amb un perjudici econòmic brutal. La única esperança és que tot passi el més aviat possible i com a mínim la temporada de grans festivals es pugui salvar intacta. Això sí, caldrà estar avinent de com queda l'agenda de totes aquestes dates ajornades ara que en un moment o altre tornaran a sortir a la llum. Intueixo que no es farà a l'estiu quan la gent està de vacances i més pendent de festivals, pel que fa a consum musical en directe. I si es deixa per la tardor, les gires que ja estant pensades ara per aquelles dates i programades, més el que ara no s'ha fet pot ser una oferta tant brutal que faci que punxin en gran mesura moltes cites, perquè, sincerament, si en condicions normals ja hi ha més oferta de la desitjable imagineu un panorama com el que exposo.

Aquests dies s'ha anunciat la devolució de moltes de les entrades adquirides per les cites d'aquests dies. Estaria bé que per la part dels que acostumem a assistir a música en directe tornem a comprar les entrades per aquells concerts que ens interessen i ja s'havia comprat o senzillament si encara són vàlides les adquirides no tornar-la i esperar la nova cita. D'igual manera pensar en les bandes locals que segurament serà qui ho patirà més ja que en cas de sobre-oferta el personal segurament optarà per anar a la cita gran o la banda internacional de torn.

No sé si de tot el que està passant se'n podrà treure o sortirà una oportunitat, com s'acostuma a dir, certament aguditza l'ingeni i ja s'han començat a veure iniciatives per poder gaudir de música en directe en mode virtual, encara fora de la nostra escena, com ha fet Jorge Drexler o una mena de festival organitzat pel cap de setmana en que escric aquestes ratlles. Només espero que tot això no acabi convertint encara més la nostra boja societat en més insensible i desnaturalitzada on ja per sistema s'opti per no acostar-se els uns als altres i fer les coses més encara de manera virtual. En fi, aquests dies si esteu més a casa del normal, que seria el recomanable, escolteu música que no hi ha virus que pugui amb això.

Accés

Has oblidat la contrasenya? / Has oblidat el nom d'usuari?