- Categoria: Discos
- Escrit per Albert Perera
Talaiot - Repressió i Revolta
Discogràfica: Autoeditat
Data sortida: Febrer 2022
Nota Simfonia Metàl·lica: 8 /10
Segon disc dels balears Talaiot, una formació de la que ja vam donar compte de la seva primera edició fins i tot entrevistant al grup, i que ens va deixar força bon regust. Calia esperar doncs què podien oferir en una segona proposta discogràfica. I la veritat que no s'hi han posat per poc en aquest Repressió i Revolta!! El treball tracta un fet poc conegut de la historia de Mallorca: la rebel·lió de la part forana de mitjans del segle XV comandada per Simó Ballester, així doncs un disc conceptual en tota regla.
En total són tretze peces amb tant sols una paraula de títol representativa de l'episodi i fets que s'hi vol narrar de la història ben lligada amb la lletra tret de la instrumental inicial Opulència que ja denota cert biaix cap al progressiu sense perdre aquell toc de heavy clàssic que en algun moment em recorda els Maiden. En el marc de la història partim de la riquesa i unes terres pròsperes obertes al comerç. Decadència ens ofereix una bona col·lecció de riffs i ja d'entrada un tractament de la part vocal sorprenent respecte el primer disc. Veus molt més dramàtiques, trencades, esguerrades i radicals que el context d'aquest deix progressiu que han accentuat fa la peça més que atractiva. Seguint la línia narrativa explica com degut a mals governants Mallorca va perdent el seu prestigi i poder, fet que s'incrementa a Fam on la falta de recursos i tributs ofeguen al poble en una peça on musicalment el grup es mostra més profund i calmat buscant la contundència a base d'una cadència més lenta amb un cert toc Pantera.
Marquesos ho intenta en terrenys més experimentals on tant musical com vocalment tracta els temps en que unes poques famílies controlaven tota la riquesa de Mallorca. Parlava abans de Maiden? Doncs Misericòrdia m'ha recordat en alguns moments aquell Phantom of the Opera salvant les distàncies en el context de quan els primers sublevats són castigats i obligats a firmar un acord per ordre del governador a canvi de viure com esclaus. Infiltrat es desenvolupa sobre un bon riff que amb un interessant joc vocal ens explica quan un capellà advertia els ciutadans de la propera rebel·lió. A destacar un bon solo en una faceta que poc s'esplaien i que trobo a faltar. Venjança en l'estrofa principal té un dibuix de guitarra en la més pura essència Megadeth, buscant segurament aquesta complexitat i duresa alhora per explicar el saqueig per part dels forans del governador venjant l'execució de dos cabdills de la revolta.
Inici molt més punk i estripador a base de baix completament distorsionat per Atac amb unes interessants melodies de guitarra doblades en la part central. El tema tracta de quan Ciutat va estar assetjada durant més de trenta dies al no ser possible un acord que no acabés amb sang i violència. Segurament el tema més brut del disc i final més èpic. Contrast total representa Aixa ja que la peça desprèn positivisme i es nota en el canvi de tonalitat. La història s'ho val ja que explica de quan es fabrica una gal·lera a Pollença per anar a Nàpols a rebre audiència amb el Rei Alfons el Magnànim. Impactant el passatge final de la presó de Nàpols a mode de punt d'inflexió en la història. Així ho fa notar Retirada amb l'acústica protagonista i les veus de Carlos Roldan explicant l'arribada dels mercenaris napolitans marcant així el final de la revolta. Tot just dos minuts de tema que ens condueixen a Simó, la peça més ambiciosa del disc amb quasi vuit minuts de durada. D'inici enigmàtic i fosc passa a un tema de metall més clàssic als tocs progressius centrals. És com diferents peces en una per explicar com Simó Ballester és capturat a Menorca i executat la nit de reis de 1456 per dissuadir futures revoltes.
Dues peces ens queden per arribar al final, la primera és Sa Cançó de Son Coletes, un tema de Guillem Fullana i Hada d’Efak, conegut com a Guillem d’Efak, cantant, escriptor i actor, va néixer a Guinea Equatorial el 23 de març de 1930 i va morir a Palma el 15 de febrer de 1995. Se'l recorda escoltant-lo, parlar i cantar a Sa cançó de Son Coletes, publicada el 1967, una balada històrica sobre els fets de la Revolta Forana, una rebel·lió dels forans i menestrals de Mallorca contra els mercaders i cavallers de la ciutat. To solemne a mode quasi d'himne. Finalment Bona nit, peça a mode balada i tancament per lloar la història explicada.
Impressionant tasca la de voler donar a conèixer fets històrics i musicar-los en un context musical segurament més complexe com és el metall en una millora tant musical, com de proposta i execució. De nou a tenir en compte la feina que ens arriba des de ses illes. Esperem que tinguin sort.