Menu

Damir Eskic (Gomorra, Destruction): Els petits concerts sobreviuran

GomorraL'escena suïssa al llarg dels anys no ha estat un niu continu de bandes per l'escena del heavy metal. Això sí, moltes de les bandes sorgides en aquelles contrades han estat i són referents de l'escena en estils tant diversos que van des del death-black passant pel thrash o el hard-rock més clàssic.

Pel que fa al metall més clàssic hi ha una banda que acaba d'iniciar el seu camí, tot i que els seus membres ja tinguin una trajectòria de més d'una dècada, i que prové del que podríem anomenar una refundació. Si no com anomenes un grup que amb els mateixos membres de base i el mateix estil decideix rellançar la seva carrera amb empenta i un nou nom ben similar al que tenien fins ara? Això és el que ha passat amb els Gomorra. Com deia els seus inicis es troben en una formació anterior anomenada Gonoreas que des dels seus inicis l'any 2000 van arribar a treure sis treballs d'estudi, el darrer dels quals Minotaur el 2017, a més de directes i recopilatoris.

Més informació per si encara no els identifiqueu. Un dels seus membres, principal impulsor i compositor forma ara mateix part també d'una de les formacions més veteranes i reconegudes de l'escena thrash alemanya, Destruction. Es tracta d'un avantatjat en això de la guitarra com Damir Eskic que no pot parar ni un segon quiet compaginant les dues formacions a més d'ocupar-se de bona part del que té a veure amb Burning Witches al ser parella d'una de les membres.

Hem volgut contactar amb ell per parlar del darrer treball, Divine Judgement, i com està vivint aquest trasbals pel món de la música que és la pandèmia que vivim en el cas de les tres bandes amb les que té relació i que ens consta que són com una bona família.

Simfonia Metàl·lica (SM) - Primer que tot Damir com esteu per allà tu i la família en aquests temps d'estar-se a casa i difícils per gent tant vinculada a la música?

Damir Eskic (DE) - Tot bé. Mirant de treballar des de casa amb tot el que comporta però al final prou bé.

SM - Perquè on et va agafar tot plegat quan va començar a mitjans de març?

DE - Estava de gira amb Destruction i es va aturar tot de cop. Teníem el darrer concert a Milà imagina't, tot es va cancel·lar i també aquest que teníem l'endemà. Tot seguit va començar el confinament i la veritat que enyoro els concerts i girar. Tot se'n va anar a fer punyetes.

SM - Al final quan va començar tot a Xina ens ho vam prendre tots una mica com una cosa que passava molt lluny i que allà es quedava com tantes altres desgràcies passen al món.  I, per exemple, molts vam anar a veure a finals de febrer Testament, Exodus i Death Angel i tots els grups van acabar infectats a tenor d'aquella gira quan els comentaris llavors eren despreocupats.

DE - La gent viatja ja sigui en avions o vaixells, principalment els avions, i és molt fàcil anar d'un lloc a un altre i el virus s'escampa ràpid. Pots estar a qualsevol país del món en un període curt de temps.

SM - I és quelcom que ningú vol deixar de fer. D'una banda no és massa convenient per la sostenibilitat i coses com el virus però de l'altra és un enriquiment poder conèixer llocs i cultures diferents. És molt complicat mirar d'aturar la costum de viatjar.

DE - Totalment. Per nosaltres és difícil deixar de moure'ns, especialment perquè vivim a 15 minuts de la frontera alemanya on anem molt sovint ja sigui per relax o altres històries. Tant fàcil que sempre ha estat i ara sense poder anar enlloc.

SM - I durant aquest temps potser has estat treballant en nou material per Gomorra o Destruction?

DE - Sí, sí per tothom jajajajaj, hem tingut molt temps i he estat assajant amb el nostre bateria en la distància en temes i riffs perquè... teníem temps. Romana també ha estat treballant en material i ha estat totalment productiu sigui com sigui i fins i tot més que altres anys en aquest sentit.

SM - Això cada cop més confirma que el 2021 serà un any ple de llançaments ja que tots els músics estan a casa fent noves cançons!

DE - Jajajaj, sí crec que hi haurà uns quants discos al mercat pfff, hi haurà molta porqueria però espero que de tot plegat també en surti bon material jajaj

SM - Però coneixent-vos una mica vosaltres sou treballadors en aquest sentit ja que tant tú com Romana sempre que surt un disc ja esteu pensant en el següent.

DE - Sí, cada cop. Quan surt un el cap ja treballa en el següent. Pensa que quan surt al mercat per nosaltres ja té un any des de que l'hem començat a treballar i tot el procés tot i que no per l'oient. Per exemple, el nou disc de Gomorra està gravat el febrer del darrer any, això fa molt temps ja.

SM - Però també passa als oients ja que amb el gran nombre de llançaments que hi ha sempre quan surt un treball al cap de un parell de mesos sembla que ja sigui prehistòria degut a tants nous discos. Sempre sembla que anem a la recerca del següent i és una pena.

DE - La gent... mira quan compro un disc el compro com a tal com aquest que tinc aquí i l'escolto prenent-me el meu temps per fer-ho. Avui dia la gent ho fa amb el mòbil i Itunes, Spotify i tot això en llistes, les novetats i no pas els discos. No veu ni la portada, ni l'art, ni presta atenció a les lletres i totes aquestes coses. Sempre és, la següent, la següent, la següent... Els meus estudiants tots tenen una punyetera llista d'Spotify i jo no tinc un coi de llista, tinc un grapat de discos. Aquesta és la diferència. Tothom està interessat en la novetat i això ho fa tot més difícil.

SM - Estic d'acord. En aquest sentit deixa que et traslladi una qüestió que estic fent en totes les entrevistes darrerament. Cada cop més s'intueix la tendència de moltes bandes i músics que prefereixen editar un únic tema més sovint que no pas una col·lecció d'entre 10 i 14 cada dos o tres anys en un disc. Això canvia totalment la costum habitual en les bandes de l'escena i el concepte d'àlbum com a tal desapareix tot i que encara, crec, és preferit per bona part dels seguidors del metal. Què en penses?

DE - Potser aquesta és la nova manera, qui sap. Jo ho odio però potser anirà així. Cada cop les bandes pensen més en la merda de les llistes de les plataformes i aparèixer a les de novetats. Només té sentit tenir cançó nova i potser sí que ho estem perdent. Però crec que els fans de veritat seguiran comprant com fins ara els discos.

SM - Parlem de Gomorra si et sembla. Perquè podem dir que és una nova banda però no..., sorgeix de les cendres de Gonoreas amb membres que ja hi éreu. Comenta'ns com ha estat tot això.

DE - Va ser fàcil per nosaltres. D'una part un amic de sempre com era l'antic baixista del grup hem va dir que volia deixar de tocar. Estàvem bé i ens ho passàvem genial però ha tingut un altre fill i la família sempre pesa. Ha estat tot molt amigable però et planteja un moment on pensar i plantejar començar de nou ja que va passar el mateix amb el cantant i algunes disavinences amb membres.

En aquell moment un bon amic amb experiència en l'escena i que ha treballat per grans segells europeus em va dir, ei, vols fer alguna cosa bona? Sí clar! Doncs potser podem fer alguna cosa bona començant per nou nom, nou equip i gent amb qui treballar, més forta i impulsar-la a un nou nivell. Perquè no?, vaig pensar i va sorgir tot de no deixar l'emprenta de Gonoreas que té un bon grapat de fans a Suïssa i Alemanya i fer aquesta relació amb un nom similar. Va sorgir el nom de Gomorra que també té relació amb la bíblia i té un significat com Sodom i té aquest significat místic. Llavors va sorgir la imatge i ens van venir al cap els monstres que hem utilitzat i que al final vam crear a l'estil d'Eddie. Tenint al cap aquest referent ens va semblar molt bona idea i en dos o tres setmanes de començar en tot això tothom es va mostrar involucrat i amb ganes. Ja sigui el meu entorn amb Schmier o Romana com els membres de la banda que van mostrar molt bona condició en un període curt de temps.

Perquè sorgís teníem les cançons i li vam exposar a l'artista la idea de crear aquest monstre. En primer terme ens va semblar molt lleig i fastigós però pensant en com d'impactant va ser temps enrere quan era petit veure la portada del Number of the Beast... era horripilant!. Avui dia estem més acostumats a tot i al final vam creure que estava molt bé. Així doncs, teníem els temes, la imatge i ha estat un treball molt d'equip tot i no saber si funcionaria. Al final ens agrada molt el resultat final i com ha quedat tot. Fins i tot hem rebut missatges d'arreu del món on ens deien que ha estat bona idea i que ha agradat i, de fet, s'està venent bé. Seguirem per aquí.

Damir EskicSM - I tinc la impressió que tot plegat en un període curt de temps. El disc, la imatge, el llançament...

DE - Perquè som músics. Jo dono classes i tinc al voltant d'uns cinquanta estudiants però la resta de temps continuo sent músic, tinc el grup i les idees venen ràpid. El nou cantant és com una màquina escrivint material conceptual i ho treballem amb tot plegat amb en Jonas (NOTA-el vocalista). Està resultant molt fàcil un cop posats. El més complicat va ser decidir fer el pas i canviar-ho tot, el nom, la imatge... la resta és fàcil.

SM - Ho heu treballat en l'estudi que en els darrers temps ja heu enregistrat material de Destruction o Burning Witches?

DE - Sí, els Little Creek Studio, coneixem bé els estudis i el productor és un bon amic des de fa temps, potser el 2008 o 2009 i fins i tot Schmier el coneix des que eren petits. Són vells amics. Té un nom i reputació fet a Suïssa i és possible assumir el cost.

SM - L'activitat en directe està aturada arreu però vosaltres ja heu pogut fer un concert oi?

DE - Sí, obligats amb totes les mesures de seguretat restringit a 60 persones en un lloc força bonic que normalment serien unes 200. S'hi programen concerts de metall habitualment i tot ho té en bones condicions per tocar. Han començat fa poc amb tota la nova normativa. Segurament ho acabarem penjant tot a internet.

SM - Aneu un pas més enllà vosaltres a Suïssa...

DE - Segurament però vosaltres heu tingut més problemes amb la merda del Corona aquest que nosaltres. Quan tot va començar el confinament va ser molt ràpid i Itàlia i Espanya van menystenir el tema (NOTA-comença a dir en to de broma la paraula "tranquilo" unes quantes vegades) però ara s'està recuperant i tot anirà bé al final.

SM - Possiblement és quelcom que es porta en el caràcter i maneres de fer de cada país. He de dir al nostre favor que el govern català ho va reclamar immediatament i l'estatal no en va fer cas.

DE - Al final la humanitat sobreviu a tot i ja veuràs com això passarà i tot estarà bé. Igual que ha vingut aquesta merda marxarà.

SM - Fa unes setmanes vam parlar amb el teu company de grup Schmier que comentava que la música i la prostitució serà el darrer en recuperar-se...

DE - Ups, vaja... déu-n'hi-do... jejej

SM - Ja que ha sortit Destruction en diverses ocasions, què tal està funcionant i com et sents amb el nou disc en directe?

DE - Sí!!! És espontani i totalment directe. És genial, m'encanta. No era la idea inicial però ara el tenim aquí i n'estem feliços.

SM - I recupera l'essència del disc en directe gravat en un únic lloc i no pas agafar les millors preses de diferents llocs.

DE - Només un sol concert. Provar, sortir i tocar. Tal com va anar i degut a que no estava planejat fins i tot vam pensar a treure-ho en dvd però al revisar el material resulta que només teníem tres cançons enregistrades. Vam fer cara de... collons!!

SM - Precisament t'ho volia preguntar la raó que no hagi aparegut en dvd i/o bluray

DE - Perquè només tenim tres cançons!!!!! Jajajajaja Aquestes es van gravar per material promocional. Hi havia un equip filmant i ho van enregistrar per iniciativa pròpia i en van fer només tres. Al final ens vam penedir de no tenir tot el concert però es veu que el 2020 passen tot tipus de coses estranyes.

SM - I encara us quedaven un bon grapat de concerts per fer amb Destruction.

DE - Sí i ara tot s'ha mogut a l'hivern d'aquest 2020. Esperem que tot vagi a millor i puguem tocar aquests concerts.

SM - Personalment estic una mica acollonit del que ens pot venir de directes el 2021 amb solapes de cinc o sis concerts en un sol dia a moltes ciutats d'Europa ja que després de l'aturada tothom s'abocarà a la carretera.

DE - No ho tinc clar. Haurem d'esperar què pot passar. Ara per ara no m'atreveixo a dir on ens portarà aquesta situació. Ara cal reorganitzar i reservar tot de nou.

SM - I la situació en que ha deixat a tot el sector, des de promotors a sales i treballadors.

DE - Exacte. Fa poc un personatge que fa les mescles i s'ocupa d'un bon nombre d'esdeveniments aquí a Suïssa o ha deixat tot i treballa de camioner, imagina't.

SM - Potser només sobreviuran els grans promotors i n'hi ha molts de més humils que fan bona feina portant bandes de club que representen molt per l'escena i totes aquestes bandes. És una pena.

DE - Totalment. Però ei, tinguem esperança. Crec que els concerts petits sobreviuran. En aquests la solidaritat entre bandes és molt gran i a cites grans tot va amb unes condicions pactades de diners que afavoreixen el cap de cartell. La supervivència dels concerts petits crec que està garantida per la col·laboració entre les bandes i amb els fans molt millor que no pas en els grans concerts i festivals.

SM - Per cert, què tal un cartell que encara no s'ha produït com seria Destruction i Gomorra? Us ho heu plantejat?

DE - Fa dos dies un promotor japonès hem va fer aquesta pregunta i senzillament li vaig dir no. La raó és que hauria de tocar dos cops i seria força dur. A veure, és possible i sobreviuria però tota una gira a dos concerts diaris. En uns dies tindria els braços fets un desastre. Li vaig dir que en un festival seria possible ja que hi hauria un temps de descans i Gomorra és un grup petit. Llavors em va sortir amb un altra idea com que Gomorra fos la banda que obrís, tot seguit Burning Witches i Destruction com a caps de cartell. Li vaig comentar que això sí estaria bé per mi i ho podria fer. Tindria una mica de temps per recuperar-me. Ara per ara tot és un parlar.

SM - Wow!, és tot el paquet!

DE - Yeah, tot el paquet familiar jajaja

SM - Ja que han sortit les Burning Witches no puc deixar de fer esment a una petita sorpresa per molts com ha estat que Sonia deixés el grup. Què ha passat? Què pots explicar?

DE - No ha estat una sorpresa. Ja fa temps que no compartia cap on anem i anava per la seva banda parlant massa. Al final se n'ha hagut d'anar i aquesta és la part trista. Sempre és dolent quan un membre marxa i no és fàcil però forma part del joc i del funcionar de les bandes.

SM - Almenys aquesta aturada ha donat temps perquè es mediti de forma relaxada sobre el recanvi.

DE - És el que estant fent les noies, prendre's el seu temps i no tenir pressa per trobar una nova guitarrista. Ara estant buscant, fent audicions i mirant de conèixer candidates. En l'era d'internet pots trobar molta gent i a priori semblar que és ideal però cal conèixer les persones per no equivocar-se després. Ara tenen el temps i trobar-se amb la persona i parlar-ne. No és fàcil ser part d'un grup i has d'estar disposat a moltes coses a més de ser un bon músic. Flexible, bo i bon músic. No tothom està fet per aquest feina.

SM - Suposo que ho dius principalment per la vida a la carretera ja que comparteixes de manera molt estreta espais i estàs viatjant constantment fins al punt que algun dia ja no saps on ets suposo. Molts no suporten aquest tipus de vida.

DE - Sí, has de la persona que vulguis fer això. A mi m'agrada però has de tenir bones vibracions, compenetrar-te, tocar bé, ser puntual i professional. Això ho tenim amb elles i amb Gomorra està per veure ja que la gira es va cancel·lar i ara tot se'n va fins al novembre. Ho vam provar però les diferents sales ho van començar a moure tot, o tancaven, protocols... al final tot es va deixar per l'hivern i confio que podrem fer alguns concerts a Espanya.

SM - Espero que ens hi puguem veure de nou ja quasi havent oblidat tot això.

DE- I tant, gràcies per tot de veritat!!

Accés

Has oblidat la contrasenya? / Has oblidat el nom d'usuari?