Menu

Avern, Javi: L'underground està en un bon moment

AvernFormats a Barcelona durant el 2019, Avern procedeixen de multitud de bandes que han marcat la escena underground del nostre país com Instinto, Tempesta, Tort o Cruz i el nucli de la banda de trash barcelonina Execució. Com ells mateixos es defineixen, Avern fan metall amb esperit punk i això és precisament el que els fa una banda molt atractiva per a qui escriu aquestes línies. Fa pocs dies van editar el seu primer treball, Witch’s eyes, que venia precedit per una demo anterior, i estan presentant-lo en directe dins el circuit underground. Heavy metal, punk, tocs blackmetal i, sobretot, molt bones cançons és el que trobareu en aquest debut, així que foteu-li una orella!

Es tracta de la primera entrevista que realitzem en plena crisi del coronavirus i tenim la oportunitat que respongui el nostre qüestionari el vocalista del grup, en Javi, en uns moments que no escapen a ningú que a més de estranys tenen un punt de dramàtics en tots sentits.

Simfonia Metàl·lica (SM) - En primer lloc m’agradaria saber a què us esteu dedicant en aquests dies de confinament obligatori, esperem que estigueu tots bé.

Javi (JA) - En aquests dies horribles alguns de nosaltres fem teletreball des de casa perquè la nostra professió ho permet i d’altres hem hagut d’anar a treballar jugant-nos el tipus, gràcies a les mesures insuficients d’aquest govern de farfolles al servei de les elits financeres, trist però cert. A part d’això llegir, veure pel·lícules i sèries, escoltar música i cuidar dels nostres.

SM - Com sorgeix la idea de muntar Avern? Vau plantejar-vos en algun moment continuar com a Execució o bé és un grup que parteix des d’un punt de partida diferent, donat que no sou els mateixos integrants (3 de 4)?

JA - Execució ho vam deixar per diversos factors: incompatibilitat d’horaris, feines i pels meus problemes de salut; vaig tenir greus problemes d’acúfens (nota-Els acúfens, coneguts també com a "sorolls dins el cap", "brunzits" o "tinnitus", són la sensació d’escoltar un so o soroll sense que hi hagi una font externa real que els origini. Es poden percebre de diferents formes: o bé com un xiulet, un soroll de grills, un brunzit, la remor del mar o un timbre, entre d’altres. Aquest so o soroll pot manifestar-se de manera continuada o intermitent. A més, també pot ser unilateral, bilateral o notar-se en tot el cap). Dos de nosaltres, en Letxon i en Paco van seguir tocant plegats, junt amb l’Enric d’Instinto. I després de composar durant un temps al final em van convèncer per a què m’animes a ficar veus. El projecte, com podreu comprovar, musicalment no té gaire cosa a veure amb Execució, des del primer moment varem tindre clar que voliem fer quelcom diferent. Bé, o més aviat el que teniem clar és que voliem fer el que ens sortís, sense encasillar-nos en cap estil.

SM - Escoltant tant la demo com el posterior disc, veig que barregeu influències molt de la vella escola, tant trashers com coses potser més black, però no sé si estareu d’acord amb mi que el que hi com a rerefons de la música d’Avern és heavy metal com una catedral. Crec que són cançons amb una actitud molt rockera, que cavalquen molt, no sé si m’explico bé.

JA - M’agrada sentir això que dius, de fet, cada cop que sentim la paraula “Heavy Metal” se'ns posa la pell de gallina, està clar que aquest és el nostre denominador comú… jaja Com et deia, la idea desde el principi era fer quelcom sense limitacions, quelcom marranot i fosc, que era el que ens venia de gust. I al final sempre influeix el teu background musical, tots venim de tocar en bandes de metall i hardcore punk i clar això queda present en la teva manera de fer música i de veure la vida.

SM - Una cosa que em va agradar des de bon principi de la banda és que no sou un grup que hagi anat en busca de fer quelcom molt extrem, com sovint passa avui dia a l’underground. Vull dir, ni heu volgut anar a ser els més lents, ni els més ràpids, ni els més bèsties. Heu mostrat molta personalitat en sonar com soneu, amb melodies, riffs trencacolls i molt sentit del ritme (Per a entendre això recomanem als nostres lectors una escolta del tema Golem, que parteix d’un riff trencacolls per a finalitzar amb una part que s'enganxa i un punteig melòdic molt guapo). Va ser una idea prèvia o els temes han anat sortint així de forma automàtica?

JA - Si, tens raó, si una cosa tenen en comú els nostres temes es que a part de sonar foscos tenen aquest punt rock i contundent, això és cosa de l’Enric, que a part de tocar les bateries és qui aporta la idea seminal a l’hora de compondre i és un paio molt rocker. No hem buscat en cap moment, com tu bé dius, encasellar-nos en la música extrema, tot i que és el nostre rotllo, gran part de les nostres influències i venim d’aquest mon. Al final la nostra música és una barreja de les coses que ens agraden.

SM - Parlem ara del procés de gravació. Tant la demo com Witch’s eyes els heu gravat als estudis Sonic Riot (Hospitalet de Llobregat, BCN) de la mà de Paco Delgado (guitarrista de la banda). Com ha sigut el procés? I com és tenir un membre de la banda a càrrec de la gravació? També en Paco s'ha encarregat del màster? Sona genial…

JA - Celebro que et moli! Bé, la nostra manera de fer es un pel curiosa. Per començar, el fet de que en Paco tingui un estudi de gravació ens dóna l’opció de compondre fent maquetes i anar afegint coses a l’estudi sobre la marxa. Així després a l’hora de gravar està tot més clar. Tot i que per ell és el doble de curro, és clar, crec que és genial tenir el control total sobre el resultat final. El Paco s’ha encarregat de la producció sencera de l’àlbum: gravació, mescla i màster i estem molt contents amb com ha quedat, la veritat.

SM - Com heu plantejat el procés d’edició? Pel que he vist al vostre bandcamp el disc sortirà en CD, digital i en una tirada limitada en vinil, de forma autoeditada, crec

JA - Si, el disc ha sortit de moment en format digital i sortirà en cd autoeditat per nosaltres, en k7 a través del segell Negra nit i en vinil, co-editat pels segells Domestic System, Odio Sonoro, Trashtocat i nosaltres mateixos, amb el segell Hell On Earth, creat per l’ocasió.

AvernSM - L’artwork del treball l’ha fet Bookesia studio, parteix d’una idea d’Avern? Heu quedat contents amb el resultat?

JA - Si, el Rubén és amic nostre de fa molt de temps, de fet toca a una banda de Black metal  que mola molt, Ancient Emblem, amb la que hem tocat i girat en el passat. Li vam passar el títol del disc i alguns temes, i ell a partir d'això va fer el que va creure adient, estem molt contents amb el resultat.

SM - Heu fet alguns concerts de presentació del disc (vam ressenyar el de la sala Meteoro de Barcelona, junt a Blazar i Purgatori), com us han anat? Heu tingut bones sensacions i reaccions del públic? La meva opinió és que són temes que funcionen molt bé en directe…

JA - Sí, hem fet alguns concerts a Barcelona i vam anar a València també, a La Residencia. La reacció de la gent, en general, ha estat molt positiva, la veritat, sembla ser que la nostra música agrada força. Imagino que al ser una mescla d’estils, potser sona original, a part de que aquest punt rocker que gastem fa que sonem contundents en directe.

SM - Parleu-nos una mica de Hell on Earth Festival…

JA - Bé, és un invent que ens hem tret de la màniga per portar a bandes que ens molen i treure'ns els nostres propis discos. Ara mateix tenim entre mans el festival que dius tu, on tocaran els gallecs Comeback From The Dead, Morbid Flesh, A Tomba Oberta i nosaltres mateixos, el qual per desgràcia haurem d’ajornar pel novembre per la crisi del puto Covid-19. A part, muntarem algun concert més al llarg de l’any.

SM - Què penseu de l'underground de metall, punk i hardcore al nostre país i a l’estat espanyol en general? Sou gent que porteu un munt d’anys en bandes, creieu que estem en un bon moment a nivell de concerts, discos, bandes, publicacions i etc? Recomaneu-nos música per a aquests dies de confinament…

JA - Jo crec que l’underground, a nivell local i estatal, està en un  bon moment, cada cop hi han més bandes, més “colegueo” i germanor,  més gent amb ganes de fer coses i menys promotors "gualtrapes". Està clar, que no estem als noranta, però tampoc ens podem queixar. Els problemes són els de sempre, la falta de sales on tocar i les dificultats que tenen les bandes per editar els seus discos, això últim agreujat pel fet que la gent passa força del format físic.

De bandes n’hi ha un fotimer, a mí personalment en quan a metall es refereix d'aquí m'encanten Tort, Graveyard, Insulters, Assot, Ered, Onirophagus, Ósserp, A Tomba Oberta, Körgull The Exterminator, Atonement, Barbarian Swords, Morbid Flesh, Mahara, Cruz, Bocc, Redshark, els madrilenys Inerth (la nova banda dels nostres vells amics de Looking For An Answer), els galegos Balmog i Comeback From The Dead, els vascos Nuclear Revenge, els valencians Traïdor…. i de l'escena punk em flipen bandes con Mínima, Arrest, Bait, X-Closs, Mean Machine, Deadyard ...

A nivell internacional podria estar tot un dia dient-te bandes, ja que sóc un consumidor compulsiu de música i no acabaríem mai, però per dir-te uns quants, a día d'avui flipo amb bandes com Slaegt, Tribulation, Grave Miasma, Memoriam, Craft, Midnight, Hällas, Idle Hands, Wytch hazel ... a part d'estar enamorat de bandes com Beastmilk, Grave Pleasures o Frustration.

SM - Quins són els plans més immediats que teniu en ment? Esteu fent nous temes? Voleu anar a tocar a fora, en la mesura que les vostres obligacions personals ho permetin?

JA - Tot i que no tenim intenció de fer gaires concerts, per les diverses limitacions ja esmentades, sí, tenim intenció de fer algunes dates per presentar el disc per fora de Catalunya i també estem fent temes nous.

SM - Per acabar si voleu afegir alguna cosa estarem encantats, moltes gràcies pel vostre temps, salut i cuideu-vos molt, tenim ganes de tornar a veure-us en directe i en persona quan passi la distopia... Una abraçada!

JA - Bé, doncs, poca cosa més a afegir, només donar-te les gràcies a tu, Sr.Tomba, pel teu temps i pel suport. Cuideu-vos molt i quedeu-vos a casa, a veure si sortim aviat d’aquesta merda i podem fer una birra plegats mentre sona el Killers de Maiden de fons. Ugh!

 

Accés

Has oblidat la contrasenya? / Has oblidat el nom d'usuari?