Menu

Tommy Vetterli: Fa més de deu anys que no cobrem royalties dels nostres discos

Tommy VetterliEn el marc de les entrevistes prèvies que estem realitzant en motiu del Rock Fest Barcelona i buscant una mica quina o quines de les bandes participants pot tenir més interès de veure i saber d'ells fora de noms com Iron Maiden, Slayer o tantes altres que amb certa regularitat ens visiten hem volgut contactar amb els suïssos Coroner.

La banda va formar part d'una onada de grups que a finals dels 80 i primers 90 van tenir bon ressó per Europa de la mà d'un segell potent en aquells temps com Noise (Helloween, Running Wild, Kreator, Rage...) gaudint d'una reputació notable oferint un thrash metal elegant i innovador. Després de separar-se l'any 1993 van tornar el 2011 d'una forma discreta. Discreta perquè des de llavors cada any fan uns quants concerts sense fer massa soroll i en dates seleccionades.

Per saber més del moment del grup, parlar del passat, del present i sobretot del futur parlem amb un enfeinat Tommy Vetterli, el seu guitarrista, a qui trobem al seu estudi enmig d'una mescla en la que confessa és una setmana de bojos fent fins a 12 hores de treball a l'estudi.

 

SM - Això no treu que es mostri tot just començar la conversa i esmentar el festival amb ganes de tocar i fins i tot confessa que hi ha algunes bandes que té interès en veure. Però en primer terme tinc curiositat amb la perspectiva dels anys com veus la vostra separació al 93 i què va passar per arribar a aturar l'activitat?

TV - No va haver-hi cap raó en particular. Encara érem bons amics però ja eren 12 anys junts i tocant pràcticament a diari i també hi havia ganes de provar coses noves, fer música amb altra gent. Especialment jo que volia tocar o treballar amb un cantant que fos capaç de cantar melodies però al final vaig acabar a Kreator que era si fa o no fa el mateix.

SM - Però per exemple a la vostra web esmenteu problemes amb la discogràfica en aquells temps NOISE.

TV - Sí..., ho vam escriure... ara és fàcil donar les culpes als mànagers o la discogràfica. Per suposat que si haguéssim tingut un èxit com Metallica la història hagués estat diferent... ara amb un munt d'anys en el negoci a l'esquena no culparia del tot la companyia.

SM - Tal com has mencionat el següent i més rellevant pels fans potser va ser el pas per Kreator en el que són els anys menys apreciats pels fans amb grans discos com Endorama o Outcast. Quins són els teus records i memòries d'aquest període.

TV - Tinc molt bons records. Va ser la vessant més experimental de Mille, ho va voler fer amb material més gothic, més melodies cantant de forma més melòdica. Entenc que els fans més radicals de tota la vida de Kreator no els agradin els discos però pels amants de sons més heavys els encanten aquests discos. Molta gent diu que és cosa meva, que aquests discos van tenir molt a veure amb la meva influència però jo només li vaig donar suport, va ser cosa seva.

SM - Resulta difícil d'entendre que siguin discos tant poc valorats quan actualment no m'atreviria a dir que són mals discos el que fan però si que repeteixen esquemes contínuament.

TV - A tú et van arribar però ara per ells els funciona molt bé el que fan i tenen molt èxit. Hem tocat en alguns festivals amb ells els darrers tres anys i tenen una gran resposta, són força grans. El fet és que els funciona.

SM - Quines van ser les raons per sortir del grup?

TV - Va ser un temps excel·lent, són una gent fantàstica i va ser molt bo per mi girar d'una manera professional i vaig aprendre molt però durant 3 o 4 anys van voler tornar al que fan ara més ràpid i heavy i ja no era la meva visió musical.

SM - Tornant a Coroner la banda va tornar el 2010 i des de llavors heu tocat cada any una serie de concerts seleccionats i tampoc molt nombrosos, en primer terme, quines van ser les raons per tornar?

TV - Sempre vaig voler fer-ho. El que em va sorprendre és que tots aquests anys molta gent escoltava tots els nostres temes i amb tot això que no existia de les xarxes socials i demés fins i tot guitarristes tocant les cançons. Jo pensava que era sorprenent que 20 anys després hi hagués gent escoltant això. Va costar temps perquè Marky no volia tornar a cantar aquests temes i teníem ofertes per tocar a festivals. Hi ha gent que ha dit que és pels diners cosa que no és veritat tot i que ens en van oferir per tocar i em va servir d'argument amb Marky i al final va accedir a provar-ho. Tot va anar bé i ens ho vam passar genial i és la raó que encara estem aquí.

SM - Una pregunta òbvia és si teniu en ment treure nous temes?

TV - Estem treballant en un disc. Ara estem escrivint temes i hauria de sortir en algun moment del proper any SALTAR MEVA VEU I SEGUIR Tenim un nou contracte discogràfic i tot està a punt. Estem motivats però és difícil trobar el temps ja que en els vells temps només feia que tocar la guitarra i donar classes ara sóc productor i he de treballar dur a l'estudi, 12 hores al dia molts cops i llavors arribar a casa i escriure cançons es fa difícil. Aquesta és la raó per la que s'està allargant tant però volem fer un gran disc.

SM - Fa 3 o 4 anys es van reeditar els vostres discos, quina resposta van tenir?

TV - El problema era que no es trobaven disponibles. Per això vam decidir fer nosaltres una impressió i vendre'ls al nostre webshop i als concerts. Ara estem amb lluites legals amb les companyies i tenim un acord per tot el món amb una gran companyia per re-editar-ho tot però estem en negociacions pels drets i altres històries legals no massa agradables.

SM - Estaria bé que en futures edicions es pogués incloure material estrany com la primera demo o el concert de Berlin de 1990

TV - Està preparada una edició especial d'un munt de coses en diferents formats des de dvd on hi ha precisament el concert de Berlin, hi ha vinils, Blu-Rays, una pel·lícula i molt material més. Sortirà aquesta tardor, és molt bèstia.

SM - Abans feies esment a problemes legals, he de suposar que no rebeu cap mena de royaltie dels vostres discos doncs?

TV - No n'hem rebut cap en els últims deu anys però sembla que tenim una solució, ahir mateix vaig rebre un mail del meu advocat i sembla que tot arribarà a bon port.

SM - Amb tot el que has viscut amb Coroner, Kreator i demés t'has plantejat mai escriure un llibre? Avui dia molts músics n'estan editant i tenen bona resposta.

TV - Un llibre? Uff, jo sóc un tio normal, no sé. Ja s'ha fet la pel·lícula que s'inclourà amb tot el material que et deia per la tardor. No sé si ho veig la veritat...

SM - Tornant a l'actualitat, assageu habitualment o només quan s'acosta una actuació?

TV - Ho fem sempre abans dels concerts però ara més que estem en procés d'escriure temes cada setmana ho fem.

SM - Ja per acabar què podem esperar del vostre concert a Rock Fest?

TV - Tocarem temes de tots els discos però com que suposo que serà un temps limitat de 45 o 50 minuts tocarem de tot sense excepció si podem. És un festival excel·lent del que no n'havia sentit a parlar, m'agrada molt Barcelona i ens quedarem dos dies més per gaudir de bon menjar i vi. Teniu grans vins per allà.

Temps per poc més, tant sols per la salutació pel Simfonia.

Accés

Has oblidat la contrasenya? / Has oblidat el nom d'usuari?