Menu

30 anys del Cowboys from Hell

PanteraNo diré que vaig arribar tard a Pantera però els vaig descobrir realment quan tothom, és a dir amb Vulgar Display of Power. Lo d'aquest grup va ser tan curt com intens i la seva influència en la escena, encara avui, ha estat notable pel que fa a so, actitud i estil.

En la meva opinió van ser diverses les circumstàncies que van motivar que es fessin tan grans en tant poc temps. En una època en què regnaven sons crus el seu ho superava tot. Si a això li afegim que potser van reclutar a tots els seguidors no molt apassionats amb la corrent grunge i van preferir sons més metàl·lics als imperants aglutinant el millor de les dues vessants jo ho tenim. L'exposat podrien ser les circumstàncies més casuals que van ajudar al grup en la seva escalada dins l'escena però si li sumem grans composicions i discos atronadors i que eren uns intèrprets brutals la fórmula no podia fallar. La pujada va ser tant ràpida com la baixada i intueixo que el grup no hagués acabat molt bé tant a nivell musical ni en la relació entre els membres, tot i que tots sabeu què va truncar la carrera dels americans.

Molt s'ha parlat dels primers discos del grup com a altament influents, imprescindibles i que han estat referència. Ara que es compleix el 30è aniversari del Cowboys from Hell val a dir que certament és l'inici de tot en la banda però en la meva opinió encara no mostra tot el que va ser posteriorment. Veiem en aquest treball ja cap on anaven però encara s'hi veien tocs i maneres de fer melòdics que evoquen la seva molt desconeguda etapa anterior. Això sí, va cridar ja poderosament l'atenció sobre ells.

Amb Vulgar Display of Power (no podien haver escollit un títol millor) precisament van fer tota una demostració de poder. Recordo escoltar el disc fins a la sacietat i veure com les gastaven en directe a través del Headbangers Ball de la MTV als festivals d'estiu que van seguir al disc (malauradament mai els vaig arribar a veure en directe). Aquest va ser el disc que els va catapultar, va influir i va posar les bases de Pantera tal i com tot seguidor del metall els recorda. Per mi és el seu disc bàsic i imprescindible, ha influït i influirá en futures generacions.

No m'atreveria a dir que van salvar el metall ni res per l'estil. Al heavy metal se l'ha donat per mort tants cops que ja fa riure quan es torna a mencionar. Tindrà millors o pitjors èpoques però tot el que marxa torna, i més pel que fa a corrents culturals i/o modes. Senzillament que apareguin bandes que li donin un bon tomb al so imperant és saludable i dóna nova vitalitat. Agradarà més o menys però sempre acaben donant una empenta aquests tipus de bandes i discos, revitalitzen i donen tal patacada que ens porta a un altre nivell. Al criteri de cadascú si millor, pitjor, diferent o com. Tothom té la seva opinió però tots acostumem a tenir "carinyo" i ens ha influït més les experiències i vivències tingudes entre els 15 i 25 anys més o menys. Quan tot se t'obre i descobreixes tantes coses.

Certament després del citat disc, que em va fer explotar el cap personalment, al meu criteri van seguir amb un parell de bons treballs com van ser Far Beyond Driven i The Great Southern Trendkill, tot i que en lleugera baixada compositiva, però a partir d'aquí la cosa va començar a empitjorar musicalment. No era fàcil mantenir el nivell i cap banda ha tingut deu anys de discos brillants, tret d'honroses excepcions, la llàstima és que la carrera del grup es trunca de la pitjor manera. Dit sigui de pas que aquesta manera d'acabar també va ajudar a elevar als altars de l'escena al grup i el seu llegat com va passar també amb Kurt Cobain o anteriorment Jimi Hendrix. Fins tant dramàtics acaben per divinitzar al grup o artista de torn.

Sigui com sigui si voleu comprovar la música del grup personalment quan tingueu un mal dia poseu al vostre reproductor a tot volument Mouth of War i ja m'explicareu...

Accés

Has oblidat la contrasenya? / Has oblidat el nom d'usuari?