Menu

Ralph Scheepers: Som d'una generació que encara sap gravar de manera correcta

Fotos: Heilemania i Heiko Roith

Primal FearPer molt que sigui precipitat quan reps una trucada a mitja tarda proposant-t'he que l'endemà tens disponible a Ralph Scheepers per parlar mitja hora... home doncs tampoc desaprofitar-ho. Evidentment el motiu era la sortida del nou disc dels alemanys Primal Fear Metal Comando que tot i haver sortit el juliol del 2020 el grup sembla que encara promociona en ple mes d'agost. Potser això no us diu res ni us sembla sorprenent, fins i tot lògic, però avui dia les discogràfiques fan la promo dels seus llançaments i, per tant, les entrevistes amb els grups amb dos, tres o quatre mesos d'antelació de la sortida del treball. Només cal recordar per exemple que vam assistir a una escolta del darrer disc de Nightwish a finals de febrer de 2020 quan la sortida del treball era a l'abril.

Així doncs l'endemà, i amb els deures fets havent escoltat el treball, em disposo a parlar amb en Ralph. Certament avui dia si una cosa té bona el progrés tecnològic i les xarxes és que pots fer entrevistes a través de videoconferència podent veure la cara i els gestos del teu interlocutor. No és el mateix que en persona però molt millor que aquelles trucades amb mal so de fa anys. Sigui com sigui i després de les salutacions i presentacions de rigor comencem a xerrar i l'actualitat que tots vivim surt a la palestra immediatament.

Simfonia Metàl·lica (SM) - Ralph nou disc enmig de tot això que estem vivint i suposo que una de les preguntes que es deu fer ara mateix una banda és si són bons temps per treure un nou disc al mercat..., com a mínim és quelcom a plantejar-se i parlar amb el segell.

Ralph Scheepers (RS) - Els segells intenten treure la música ja sigui en cds o altres plataformes que tots ja coneixem perquè encara és possible i la gent i té accés ja sigui a les descàrregues legals o comprant a EMP, Amazon o tantes altres botigues virtuals i rebre-ho a casa. En el nostre cas tot ho teníem acabat el passat gener quan res encara feia sospitar tot això i es va decidir que fos en aquestes dates. L'únic que ens ha alterat a nivell de la pandèmia és que no hem pogut fer els vídeos promocionals tal com hauríem volgut així com les fotos ja que al no haver-nos trobat s'ha hagut d'optar per una solució de compromís. Musicalment res ha afectat tot això que està passant en el nou disc.

SM - Era de suposar que ho teníeu gravat tot abans ja que no és cap secret que la sortida d'un nou disc es planifica a mesos vista per part de la majoria de segells i certament no pots saber què passarà en cinc o sis mesos. Només cal veure aquest 2020...

RS - Les coses van molt ràpid desafortunadament. Esperem que tot pugui tornar a ser normal el 2021 ja que segur que potser és una de les teves properes preguntes sobre la gira que, evidentment, s'ha hagut de posposar tot a l'any vinent. Així que cal romandre positiu i com que treure nova música no està pas prohibit, no hi ha confinament musical, sempre ens acompanya i la pots escoltar en els cds o on sigui. Cal estar contents de tenir totes les possibilitats i plataformes que tenim avui dia.

SM - Però el fet que surti amb tants mesos de retard des de que els músics heu acabat la feina, aquest impàs, no fa que quasi a vosaltres us sembli cosa quasi del passat o ja perdis certa perspectiva que tenies llavors? A més de les ganes que suposo tens que la música arribi als seguidors.

RS - És cert el que dius. Quan està gravat, mesclat i masteritzat ja no pots canviar res i ho tens allà com a la recambra esperant. En el meu cas el primer tema que vaig cantar va ser al maig-abril de l'any passat (NOTA: 2019). Sí, per mi ja queda força enrere però és genial treure la música i oferir-la als fans. La premsa ens està oferint bon feedback i estem feliços per això així com els seguidors i fa que tota la feina que hi hem posat des de compondre, gravar, mesclar etc... hi ha molta feina aquí!, no només diners, també energia i el plaer de poder treballar en la música i és meravellós que a la gent li agradi. Hi ha molta gent implicada com la gent i l'equip de Nuclear Blast. Ara era el moment idoni per treure-ho

SM - De fet en els darrers temps, per exemple en el vostre segell ho ha fet Destruction, hem vist com algun llançament sortia primer en digital i al cap d'un mes apareixia en els formats físics habituals. Potser hem de pensar que serà el futur...

RS - Qui sap. La cosa és que hem de romandre positius i amb l'esperança de poder tocar en directe de nou. Sobre la merda dels streamings doncs és el que tenim ara mateix, mira que faran els nois de Gamma Ray com ja saps online i que hi seré convidat celebrant els 30 anys com a grup. Volem fer música i en podem fer però la cosa és que no pot haver interacció entre amb els fans. No crec que això passi amb Primal Fear perquè el heavy metal va de la interacció amb els fans i el que no farem són concerts en streaming. A veure, mai diguis mai però esperem que tot torni a la normalitat el 2021.

SM - Estic amb tú, som de la vella escola i això de l'streaming, els concerts de cotxes i tot el que ha imposat la pandèmia. Ara que menciones la teva participació en el 30 aniversari de Gamma Ray, encara molta gent recorda el teu pas pel grup i certament és una pena que ara hi hagi aquest retorn de manera virtual.

RS - Sí però no hi ha altra opció, almenys és alguna cosa. Com et deia sento les dos cares, d'una banda és odiós però per l'altra m'encanta perquè puc fer música amb una colla de grans músics i que encara són bons amics. Vam estar junts per darrer cop el 2014 quan em van convidar en un concert a Munich per un parell de temes. Ara que es pot repetir encara que sigui en un streaming ho hem d'aprofitar i recuperar bons moments tot i que al no haver gent serà una nova experiència. Veurem què passa.

SM - Certament... ens hauríem imaginat veure una cosa així a Wacken per exemple i no als nostres pc!

RS - Cert, tinc el mateix sentiment. Tothom sent el mateix, també els nois de Gamma Ray però aquesta és la possibilitat que tenim. Potser es pot repetir el 2021 si no estant ocupats amb Helloween en un show amb audiència real.

SM - Parlem del nou disc Metal Comando si et sembla. He de dir que dels darrers discos és el que m'ha entrat millor amb temes més variats i alguns que poden quedar fins i tot com clàssic. Quin sentiment tens respecte al nou disc?

RS - Tinc el mateix sentir. Estic molt orgullós de tot l'equip i tothom involucrat fent una feina fantàstica. Des del primer toc de baix fins la darrera nota de guitarra o toc de bateria. La veritat que tampoc sentim molta pressió al fer un nou disc ja que ho gaudim i som "metal fans" però a més també músics. És d'aquesta manera que li pots donar tota la energia i el sentiment i aquesta química realment funciona. Així que Metal Comando és exactament el que volíem i sona com ha de sonar, n'estem molt feliços.

SM - Deixa que et mencioni tres dels millors temes per mi. Halo, I Will Be Gone i Infinity. Certament crec que poden ser les sorpreses del treball pels fans, d'alguna manera expandeixen l'horitzó musical que havíeu mostrat fins ara. Hi estàs d'acord?

RS - Totalment d'acord. Encara que tinguis el teu propi estil cal progressar en la música, tot és un procés de creixement i maduració d'alguna manera. Mai pares d'aprendre en aquesta vida i això és el que volem fer amb la nostra música explorant nous camins però en el terreny que coneixem, sent honestos amb el que sabem i volem fer.

SM - Especialment en un tema com el que tanca, Infinity, de tretze minuts! Tot un risc ja que ho està molt ben feta i inspirada o corre el risc d'avorrir.

RS - Però si l'escoltes no resulta avorrida, sembla increïble que siguin tretze minuts però resulta un tema molt interessant.

SM - Pot recordar clàssicsRalf Scheepers absoluts com els Keepers ja que mencionaves Helloween, la millor disc potser.

RS - Gràcies! De fet va ser tota una feina encaixar les peces, per mí és una "masterpiece". Recordo la primera vegada que la vaig escoltar i pensar: Wow! quantes variants i maneres d'expressar que hem aconseguit plasmar aquí des de les primeres demos.

SM - Segur que a totes les entrevistes t'estan preguntant molt sobre aquesta peça...

RS - Cert!!!! Jajajaj

SM - Com heu encarat el procés de gravació i producció?

RS - És clar! En Max, Jacob Hansen i el nou bateria Michael Ehré es van juntar a Dinamarca per treballar en les bateries a través de les demos que vam fer així que tenia clar què calia fer i aportar les seves idees durant la gravació conjuntament amb en Max i en Jacob. Van fer una gran feina també treballant en els baixos. Si parlo per les meves parts vocals també teníem demos fetes on hi havia els tempos cosa que va ser genial per mi. Aquesta és la gran diferència d'ara respecte fa 20 anys quan cantaves entre deu i tretze temes en cinc o sis dies quan ara pots estar treballant-hi quatre o cinc mesos cosa que és un luxe per mi. Aquesta és la raó perquè soni com sona ja que realment he tingut temps per assajar i treballar-hi. Vaig estar al meu estudi treballant-hi sol, per suposat enviant coses i tenint feedback amb el nostre productor, cosa que ja hem fet amb diversos àlbums i ens funciona. També ho vam fer amb les guitarres, Magnus va gravar guitarres al seu estudi i les altres parts van ser fetes en estudi amb el nostre enginyer de FOH. Tot plegat va fer cap en format digital a Dinamarca a les mans de Jacob Hansen que realment sap com hem i volem sonar, no cal dir-li gran cosa. N'estem molt feliços i la mescla ho ha reflectit perfectament i va ser força ràpid. Així és com hem treballat en els darrers anys.

SM - Una prova més que el món digital en alguns usos i costums actuals és una merda però per la part de les gravacions per exemple quan tothom té un petit estudio o molt bones interface d'àudio fa que la qualitat sigui fàcil d'obtenir.

RS - Vaig fer tot això anys enrere en l'era del copiar-enganxar força cops però t'he de dir que cada cop intento que sigui més la interpretació original sense trucs ni enganxar tantes parts. Així es viu més la música. Pots fer moltes coses amb l'actual tecnologia, enganxar tantes coses com vulguis o el cony d'autotune però no és el mateix. Nosaltres encara som d'una generació que sap com fer aquestes coses de manera apropiada, venim de les cintes analògiques on no podies fer tants trucs i preses. També podem fer allò ara en digital concentrant-nos en la nostra feina.

SM - Precisament em fa por pensar en com serà el món de les gravacions en 20 anys...

RS - Potser no necessitaràs vocalistes mai més ni tampoc bateries amb tots els plugins que ja hi ha o algun dia un ordinador cantarà Metal is Forever jajajajaja, qui sap!

SM - Fa unes dates vam saber que el vostre disc havia entrat en llistes a l'estat Espanyol, cosa no molt habitual la veritat, suposo que satisfet.

RS - Oh, estem realment contents sobre el que està sortint de les llistes de cada país. Fins i tot a Sud-amèrica, aquest és un bon senyal i n'estem molt feliços. M'agradaria agrair a la gent, per suposat, també a Espanya ja que mostra molta fe i suport cap al grup i n'estem molt feliços.

SM - Val a dir que no és gens habitual que una banda de heavy metal europea aparegui a les llistes a Espanya...

RS - Gràcies, genial!

SM - I ara amb totes les restriccions no és possible girar quan és actualment la part més forta d'entrada de diners a les bandes. La gent potser no es dóna compte que va més enllà dels músics on hi ha roadies, promotors, sales, tècnics, conductors... etc, un munt de gent que ha perdut quasi tot i es troba en un forat d'incertesa sense saber quan acabarà. Com és possible que tota aquesta gent i els músics puguin sobreviure? Sobretot els que citava, molts ja han canviat d'ocupació...

RS - S'ha anat del 100% a 0 en res però, saps? Quan ets músic mai és fàcil fins i tot quan tot és normal i sempre tens una segona opció com en el meu cas les classes de cant, també canto en estudi per diferents projectes i bandes. Has de tenir coses per complementar, si només tens l'activitat en directe és molt complicat. Certament si això dura molt un munt de promotors i llocs on tocar moriran perquè no tenen l'oportunitat de cobrir totes les despeses per mantenir l'estructura i ho han de deixar. Això serà una gran patacada, tinguem esperança i creuem els dits que tot estarà de tornada el 2021. Hem de programar noves dates per mirar de seguir però és difícil sense saber si es podran fer. Apel·lem a la paciència dels fans si el seu país o ciutat no és a la llista ja que estem treballant per tenir solucions però no és fàcil en aquests dies.

SM - Ja que comentes sobre la teva vessant donant classes de cant i lligat amb això, acostumo a tractar amb joves d'entre 16 a 25 més o menys habitualment i no veig massa interès en la música tocada amb instruments i el cant, no tant sols metal si no en general, només en l'electrònica, reggeaton i aquestes coses. Tens la mateixa sensació o potser depèn del país?

RS - Si parlem de la qüestió vocal per cantar i ha d'haver intervenció d'una persona, avui dia no pot ser d'un altra manera. Potser no ho consideraria un problema, potser una qüestió d'aquesta generació. Recordo guitarres a l'estudi practicant i perfeccionant les seves parts 10 i 12 hores i aquí hi ha el progrés. El que no es vol és l'esforç. Espero que tornaran les generacions que tornaran a fer això perquè quedarà un gran forat si tot això es perd.

SM - Sé que hem d'acabar que tens més entrevistes, vols dir alguna cosa a tots els seguidors?

RS - M'he de repetir però és així. Gràcies un cop més per la vostra ajuda i suport per l'èxit que està tenint Metal Comando. Per part de tot el grup, tornarem, tingueu fe, cuideu-vos i estic segur que l'any vinent la foto de la situació serà diferent.

 

istanbul escortistanbul escortistanbul escortistanbul escortistanbul escortistanbul escortistanbul escort
istanbul escortistanbul escortistanbul escortistanbul escortistanbul escortistanbul escortistanbul escort
istanbul escortsistanbul escortsistanbul escortsistanbul escortsistanbul escorts
istanbul escortistanbul escortistanbul escortistanbul escortistanbul escortistanbul escortistanbul escort
ataşehir escortataşehir escortataşehir escortataşehir escortataşehir escortataşehir escortataşehir escortataşehir escortataşehir escort
ataşehir escortataşehir escortataşehir escortataşehir escortataşehir escortataşehir escortataşehir escortataşehir escort
pornopornopornopornopornopornopornoporno
porno bonjourvideos xpornhupsexo gratisvideos pornossexo duroporno gratisvideos pornoguarrasporno casero

Accés

Has oblidat la contrasenya? / Has oblidat el nom d'usuari?