Menu

Vuur - In this moment we are free - Cities

Discogràfica: Inside Out
Data sortida: 20-10-2017

Vuur-In this moment we are free - CitiesMajúscula sorpresa la que ens ha deparat aquesta tardor amb aquesta nova proposta des de terres holandeses, gens estranyes per aventures metàl·liques a tenir en compte. El metall més contundent torna a comptar amb la poderosa i personal veu d'Anneke Van Giersbergen per enriquir la seva escena. I és que aquesta dona mereixeria un lloc molt més considerat dins l'olimp de la creativitat musical. Segurament molts de vosaltres la podreu recordar a The Gathering una banda que amb ella, i m'atreviria a dir gràcies a ella, va arribar a cotes de reconeixement que mai hagués somiat passant del metall més pesat a mig camí entre el doom i gothic a un eclecticisme elegant on les limitacions eren nul·les. Sempre van obtenir més atenció del públic heavy però en un món on es valorés més el talent i les propostes musicals que altres aspectes podrien haver tingut una base de seguidors molt més àmplia. Des del primer moment, Anneke, va mostrar força creativa encarregant-se de totes les lletres del grup i també algunes parts musicals. Quan ella va deixar el grup va començar el seu declivi.

Va voler explorar altres camins, totalment oberts. En solitari en un estil més pop-rock, progressiu i eclèctic amb Devin Townsed o el sempre sorprenent projecte Ayreon. La veritat que m'ha sorprès aquesta tornada a sons durs... i quina tornada!!. Vuur, en holandès foc, és la seva explosió i principal ocupació des del 2016 acompanyada de músics reputats però poc coneguts internacionalment. El resultat són 11 peces composades per ella mateixa, Joost van den Broek (també productor del disc), Mark Holcomb (Periphery), Esa Holopainen (Amorphis) i Daniel Cardoso (Anathema). La melangia dels The Gathering es barreja amb el virtuosisme de The Gentle Storm (un altra de les seves ocupacions en els darrers anys) amb un so més poderós i certs element folk. El treball està basat en grans ciutats del món que Anneke ha visitat en diferents gires al llarg dels anys i que l'han colpit d'alguna manera.

La inicial My Champion - Berlin ja et deixa assegut i petrificat. El metall més poderós es fusiona amb melodies que van des del progressiu, al pop en unes tornades fàcilment corejables en 7 minuts memorables que mostren que un dels elements més importants està intacte com mai, la veu d'Anneke. La segona Time - Rotterdam explora vessants més progressives aspecte sobre el que certament descansa i es basa el disc amb un obsessiu riff que no et deixa descansar. The Martyr And The Saint - Beirut dóna un petit descans a la intensitat de les dues peces inicials en un tema que reposa bàsicament en les veus amb un in crescendo que condueix a una bona tornada. The Fire - San Francisco segueix en unes tesitures de mitjos temps amb unes armonies vocals a destacar tot i que en la part central s'endureix considerablement. Freedom - Rio és el tema més "The Gathering", segurament el més experimental i variat tot i que no perd en cap moment la duresa i arrelament metàl·lic del disc.

En aquest punt el disc encara es revitalitza més, si és possible, amb una excepcional peça, Days Go By - London. Va ser el primer tema a donar-se a conèixer el passat setembre i tota una carta de presentació. Conté tots els elements que vol potenciar el grup, virtuosisme, grans veus, progressiu, melodia i la dosi de duresa justa. Un tema excepcional. Sail Away - Santiago conté una línia de baix obsessiva que condueix el tema amb una tornada totalment corejable i potencial per ser un dels temes més celebrats en directe. Precisament un instrument tant poc tingut en compte en general en el món de la música, i tant bàsic alhora com el baix, segueix sent una part important de Valley of Diamonds - Mexico City on prenen de nou protagonisme en la part central unes bones vocals doblades. Your Glorious Light Will Shine - Helsinki reprèn un camí més dur com reclamant però no pas a costa de la velocitat si no alguns riffs i parts de guitarra destacables. Save Me - Istanbul ha caigut en el tòpic d'incloure elements que poden recordar terres turques i sons d'aquelles contrades, tot i ser esperable la barreja no es fa espessa i els 5 minuts contenen elements a descobrir en cada escolta. La final Reunite! - Paris passaria per ser el tema més calmat del treball tot i que la part central deixa anar una cadència de guitarres prou contundent que tot just acabar et deixa amb ganes de tornar a començar.

Sembla ser que Vuur tindrà continuïtat en el temps i això em deixa més que satisfet, si els directes estant al mateix nivell tenim motius per estar ben feliços de propostes com aquesta en la nostra escena actual. Imprescindible.

Accés